Категорія
Новини
Дата

Міноборони попередило про появу фейкових додатків «Резерв+»

1 хв читання

Міністерство оборони виявило три підробки вебзастосунку «Резерв+», повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону, пише «Укрінформ». За її словами, псевдододатки створили для збору персональних даних українців.

«Резерв+» від Міноборони дозволяє військовозобовʼязаним, призовникам та резервістам оновити свої облікові дані.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Черногоренко, Центр реагування кіберінцидентів Міністерства оборони виявив три підробні вебзастосунки «Резерв+». «Сайти були виявлені на етапі створення, розсилка ще не почалася. Ми встигли вчасно», – сказала вона.
  • Головна ознака підробного сайту – вебадреса, яка схожа на реальну, але з невеликими відмінностями.
  • Вона пояснила, що «Резерв+» завантажується за офіційним посиланням з імʼям mod.gov.ua, і там є лінк на застосунок в App store і Google play market. «При завантаженні застосунку просимо перевіряти, що розробником є саме Міністерство оборони України», – додала заступниця міністра оборони.
  • Вона зазначила, що псевдосайти створюють для того, щоб збирати персональні дані українських військовозобовʼязаних, використовувати для можливих атак або використовувати в інформаційно-психологічних операціях ворога, щоб дискредитувати роботу Міністерства оборони. Також станом на тепер це декілька сайтів-клонів, посилання на які ще масово не розсилались.

Контекст

З 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Тому всі військовозобовʼязані чоловіки та жінки віком 18–60 років протягом 60 днів – до 16 липня включно – повинні були оновити свої облікові дані.

Міністерство оборони України запустило мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. Через цей застосунок можна оновити свої облікові дані. Він доступний для завантаження на смартфонах через App Store та Google Play Market.

18 червня у застосунку «Резерв+» став доступним електронний військово-обліковий документ із QR-кодом, який має таку ж юридичну силу, як паперовий.

Загалом з 18 травня до 16 липня 4,69 млн військовозобовʼязаних оновили свої дані відповідно до закону про мобілізацію. Зокрема, через «Резерв+» – понад 3 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд