Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та у цілому урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації. Про це повідомив нардеп від «Голоса» Ярослав Железняк у Telegram. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних та мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо.

Ключові факти

  • За ухвалення законопроєкту проголосували 283 народні депутати. «Слуга народу» віддала 192 голосів, «ЄС» – 0, «Батьківщина» – 2, «Платформа за життя та мир» – 18, «Голос» – 16, «Відновлення» – 16, «За майбутнє» – 12, «Довіра» – 15, позафракційні – 12.
  • Железняк повідомив, що документ ухвалений в редакції комітету. «Поки невідомо чи буде хтось вносити постанову для блокування спікером», — написав він.

Що передбачає законопроєкт про мобілізацію

  • Скасування строкової служби. Її замінять базовою військовою підготовкою на пʼять місяців, яку потрібно буде проходити до 25 років.
  • Згідно із документом, усі військовослужбовці отримуватимуть щомісячну винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 000 грн.
  • Передбачаються щомісячні виплати у 70 000 грн тим, хто бере участь у бойових діях «на нулі», і виконує завдання з контрнаступу, а також додаткова винагорода за знищену техніку. Це можуть бути гроші або відпустка.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки. А також сертифікат на купівлю авто на 150 000 грн.
  • Передбачається демобілізація за власним бажанням для тих, хто пройшов полон.
  • Ті хто отримав II-III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби. 
  • Українці, які перебувають за кордоном, мають оновити персональні дані у ТЦК протягом 60 днів. Це можна зробити онлайн або за телефоном.
  • Всім чоловікам необхідно мати при собі військово-обліковий документ і показати його на вимогу уповноваженого представника ТЦК. Під час перевірки документів обовʼязкова фото- та відеофіксація.
  • Чоловікам, які ухиляються від мобілізації, обмежать право на керування транспортними засобами. Також у людей, які мають більше одного транспортного засобу, можуть вилучити інші автівки (для потреб армії).
  • Закон набирає чинності через місяць після підписання президентом.

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей. Після цієї заяви попередній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. Наприкінці березня чинний головком Олександр Сирський заявив, що після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ запит на кількість мобілізованих був суттєво зменшений.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію, «за основу» проголосували 243 народні депутати. До другого читання до законопроєкту надійшло понад 4000 правок. 

Новий закон про мобілізацію спрямований на оновлення законодавчої бази напередодні хвилі мобілізації. Зусилля переважно спрямовані на заміну 330 000 виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою, зазначили в Міноборони.

9 квітня комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підготував остаточний варіант мобілізаційного законопроєкту до другого читання. У документі були виключені положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців. 

10 квітня Рада розпочала розгляд правок до другого читання. Також депутати ухвалили рішення запросити Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича та командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля для виступу в залі Ради. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні