Категорія
Новини
Дата

Міноборони пропонує Кабміну повернути компаніям ВПК прибуток у склад ціни

Міністерство оборони підготувало проєкт постанови Кабміну, яким підтверджує право українських виробників на прибуток у ціні на продукцію військового призначення за весь період дії воєнного стану. Про це повідомила пресслужба Міноборони.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Зараз ми вирішуємо проблему правової невизначеності, яка виникла майже пів року тому після завершення ревізії Держаудитслужби», – зазначається у повідомленні.
  • Документ розробили спільно з представниками сектору ВПК, серед яких – ключові асоціації, що об’єднують виробників військової продукції та тилових постачальників, йдеться у повідомленні. Його погодили на зустрічі, яку вперше провели за ініціативи міністра оборони Рустема Умєрова.
  • В міноборони обіцяють передати проєкт постанови на розгляд уряду вже найближчими днями.
  • «Українські компанії, що озброюють та одягають армію і при цьому сплачують податки, надають робочі місця, мають право на прибуток. Прибуток для підприємств ВПК – це те, що дозволяє їм інвестувати у винаходи та експериментальні розробки. Це інвестиція у підсилення ЗСУ, а відтак – у наближення перемоги», – зазначається у повідомленні.

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

24 жовтня Держаудитслужба та представники громадських об’єднань, які представляють інтереси роботодавців, підписали меморандум про взаємодію у вирішенні проблеми так званих висновків ДАСУ, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

27 Держаудитслужба заявила, що підтримує повернення прибутку у склад ціни, відповідні пропозиції надіслано до Міноборони. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні