Категорія
Новини
Дата

Міноборони розриває контракти з компаніями Гринкевичів на тлі звинувачень ДБР у розкраданні мільярдів на закупівлях для ЗСУ (доповнено)

Міністерство оборони розриває усі контракти з компаніями, що повʼязані з сімʼєю львівського підприємця Ігоря Гринкевича. Про це сказав на пресконференції заступник міністра оборони Віталій Половенко, відповідаючи на питання журналіста Євгена Плінського. Це сталося після повідомлень про викриття розкрадання мільярдів гривень, які мали йти на потреби ЗСУ. Пізніше Половенко уточнив, що не всі контракти з компаніями Гринкевичів розриваються.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідаючи на запитання, як Міноборони реагуватиме на «кейс Гринкевичів», Половенко заявив, що «всі контракти з пулом їх компаній розриваються».
  • «Позиція така, що після публікації у ЗМІ Міністерством оборони було зразу прийнято рішення стосовно розірвання тих договорів, які було укладено», – заявив Половенко.
  • Доповнено. Пізніше Половенко у дописі на своїй сторінці у Facebook уточнив, що Міноборони розірвало не всі договори з компаніями Гринкевича. 
  • «У МОУ залишився тільки один контракт з такою компанією. Він діє з 1 січня по 1 квітня. Це угода на постачання харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях. Це була остання угода, яку уклав департамент ресурсного забезпечення, який зараз розформовують. Угода укладена за результатами тендеру, проведеного на «Прозоро» – до того, як нам стало відомо про арешти і затримання», – написав заступник міністра.
  • За його словами, цей контракт вже перевіряють, але розривати його не будуть.
  • «Інспектори перевірятимуть всі аспекті співпраці протягом всього терміну дії угоди. Зараз важливим пріоритетом є харчове забезпечення захисників. Утім, якщо зʼявляться хоч якісь підстави розірвати цей останній контракт достроково – ми негайно це зробимо», – зазначив Половенко.

Контекст

У грудні 2023 року ДБР заявило, що львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича викрито на спробі підкупу одного з керівників Бюро. Підприємець нібито пропонував хабар посадовцю у сумі $500 000.

Також повідомлялося, що родина бізнесмена та сам Гринкевич, ймовірно, причетні до розкрадання понад 1 млрд грн. Кошти планували виділити на потреби ЗСУ, а саме на одяг для бійців. Відповідно три будівельні компанії Гринкевичів отримали від Міноборони 1,5 млрд грн для того, аби вони постачали одяг для військових.

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою львівському бізнесмену.

У 2022 році Роман Гринкевич отримав відзнаку президента «Золоте серце» – як волонтер та директор благодійної організації «Благодійний фонд «Hope UA».

Восени 2023 року «Наші гроші» писали, у селі Новий Кропивник Львівської області планують побудувати Центр безпеки громадян. Львівська ОВА за результатами тендеру замовило будівництво Центру в ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» за 33 млн грн. Як встановили журналісти-розслідувачі видання «Наші гроші», вартість низки будівельних матеріалів у півтора раза перевищує ринкові. Директором і засновником ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» є Роман Гринкевич – син Ігоря Гринкевича.

Раніше ця ж компанія виконувала роботи на замовлення Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. 

Восени 2023 року компанія Романа Гринкевича виграла тендер на 115 млн грн на «реконструкцію з добудовою 12 класних приміщень і реконструкцію наявного блоку школи в селі Черниця Стрийського району Львівської області».

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що внутрішній аудит міністерства та оновлена Генеральна інспекція вже виявили за останні чотири місяці порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні