Категорія
Новини
Дата

Затверджено перелік країн, громадяни яких зможуть стати українськими е-резидентами

Підприємці з Індії, Пакистану, Словенії та Таїланду зможуть скористатися українською програмою е-Резидентство. Цей перелік розширюватиметься, йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства цифрової трансформації. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найближчим часом очікується повноцінний запуск програми, зазначається у повідомленні.
  • В Мінцифри нагадали, що програма е-Резидентства відкриває широкі можливості. Зокрема, іноземні підприємці зможуть віддалено зареєструвати свій бізнес в Україні, сплачувати тут податки в режимі онлайн, використовуючи передові технології.
  • «Ініціатива дозволить зареєструватися підприємцем в Україні в кілька кліків, дистанційно управляти своїм бізнесом, відкривати банківські рахунки та сплачувати податки. Для українського бюджету це додаткові надходження», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.
  • «Зараз доопрацьовуємо додаткову нормативно-правову базу та тестуємо інформаційну систему е-резидент», – зазначається в повідомленні Мінцифри.
  • е-Резидентство України не буде доступне громадянам Росії, Білорусі та країн, що входять до «сірого» чи «чорного» списку FATF. Також е-резиденти не зможуть надавати послуги українським громадянам, тобто працюватимуть виключно з іншими іноземцями. 

Контекст

6 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про е-резидентство, 29 жовтня закон підписав президент України.

e-Резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати онлайн-сервіси та можливості держави. Однак важливо розуміти, що е-резидентство – це не громадянство. З ним не можна отримати дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

Передбачалося, що на початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж й інші. Поступово сфери діяльності мають розширитися – бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Стати е-резидентом можна буде після подання заявки на порталі е-резидентства, який зараз розробляється. Заявку перевірять у СБУ та МВС. Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує ІПН, електронний підпис та статус е-резидента. З цього моменту іноземець зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу. 

Для е-резидентів передбачається оподаткування, аналогічне податкам для ФОП третьої групи (5% в рамках ліміту для цієї групи та 15% – від його перевищення), а податковим резидентом для е-резидентів буде банк. Список країн або громадян, яким дозволено стати е-резидентами, визначає уряд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні