Категорія
Новини
Дата

Мінюст запропонував механізм відшкодування збитків, завданих Росією. Він залежить від країн, які заморозили активи РФ

Міністерство юстиції працює над міжнародним договором, який допоможе конфіскувати активи Росії та підсанкційних росіян на відбудову України та українського бізнесу. Про це під час виступу на конференції Forbes «Будуємо разом» розповіла замміністра юстиції Ірина Мудра. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти   

  • Україна пропонує новий механізм відшкодування збитків, завданих російською агресією, який буде створено після укладення відповідного міжнародного договору. Країни, які до нього долучаться, гарантують, що конфіскують російські активи та передадуть їх Україні. Для цього їм потрібно внести відповідні зміни до національного законодавства. На такий крок вже пішла Канада, відповідні наміри мають країни Європейського союзу та США, зазначила Мудра.
  • Другий крок – створення постійно діючої комісії, яка розглядатиме заяви від українських громадян, держави, муніципальних органів, українського та міжнародного бізнесу. При комісії діятиме компенсаційний фонд, який буде накопичувати конфісковані активи та кошти. 
  • Потенційна конфіскація перш за все орієнтована на суверенні активи РФ. Наразі заморожено $350 млрд активів російського центробанку. Мінюст рохраховує, що під конфіскацію потраплять також приватні активи осіб, які мають прямі контакти з Росією та режимом президента цієї країни, брали участь у фінансуванні війни або ухилялися від санкцій.
  • Наразі у міжнародній юридичній практиці немає швидких механізмів, як конфіскувати суверенні активи Росії. «Міжнародному праву потрібно адаптуватися до нових умов або всім визнати, що такі дії всіх влаштовують», – каже Мудра. – Світ виявився неготовим реагувати на злочини проти людства та масштабні акти геноциду в Україні». 

Контест

Київська школа економіки оцінила збитки України від війни з Росією у $600 млрд, лише збитки інфраструктури сягають $100 млрд. 

На початок травня 79% підприємців декларували зменшення доходу, 7% – його втрату. Бізнеси, що припинили свою діяльність, були вимушені відправити працівників у безоплатну відпустку (42%) та скоротити штат (18%). Лише 22% активних бізнесів зазначали, що режим роботи залишився без змін порівняно із довоєнним часом.

Українські підприємці поки не мають конкретного механізму компенсації збитків, спричинених російською агресією. У Європейській бізнес-асоціації рекомендують бізнесу поки що зібрати максимальну кількість доказів. Для цього потрібно мати документи про право власності на зруйнований обʼєкт (якщо вони втрачені – відновити їх) та залучити якомога більше офіційних підтверджень понесених збитків від держорганів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні