Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви скорочуються четвертий місяць поспіль через інтервенції НБУ

У листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5% і становили на 1 грудня $38,79 млрд, йдеться в повідомленні пресслужби Національного банку. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

Ключові факти

  • Зазначається, що ці чинники значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.
  • Загалом упродовж листопада динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників, серед яких – операції НБУ на валютному ринку України. Нацбанк продав на валютному ринку $2,45 млрд та викупив до резервів $3,7 млн.
  • Також впливали надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $2,33 млрд. Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $109,2 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $250,3 млн.
  • Третім чинником який вплинув на міжнародні резерви стала переоцінка фінансових інструментів. У листопаді внаслідок їх переоцінки вартість збільшилася на $283,8 млн. 

Контекст

У жовтні міжнародні резерви України знизилися на 1,9% і становили на 1 листопада 2023 року $38,97 млрд. 

За підсумками 2023 року Нацбанк очікує близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього і вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні