Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви скорочуються третій місяць поспіль через інтервенції НБУ

У жовтні міжнародні резерви України знизилися на 1,9% і становили на 1 листопада 2023 року $38,97 млрд, йдеться в повідомленні пресслужби Національного банку. Падіння, яке відбувається третій місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни в іноземній валюті. 

Ключові факти

  • Водночас обидва чинники значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів, зазначається у повідомленні. 
  • У жовтні НБУ відповідно до балансових даних продав на валютному ринку $3,4 млрд та викупив до резервів $14,0 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив $3,3 млрд порівняно із $2,7 млрд у вересні. 
  • Зростання інтервенцій в НБУ пояснили насамперед ситуативним збільшенням попиту на валюту в перші дні переходу від фіксації курсу до режиму керованої гнучкості курсу. З 2 до 6 жовтня чистий продаж валюти Нацбанком на валютному ринку становив відповідно до балансових даних $1,2 млрд, майже половину цього обсягу НБУ продав у перший день дії нового курсового режиму. 
  • На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $3,3 млрд. 
  • Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $892,5 млн, з яких $715,3 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $135,8 млн – борг перед Світовим банком, решта – борг перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $80,1 млн. 
  • У жовтні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $247,2 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту, зазначається у повідомленні.
Міжнародні резерви скорочуються третій місяць поспіль через інтервенції НБУ /Фото 1

Контекст

Ажіотаж на валютному ринку, що виник після рішення НБУ відмовитися від фіксованого курсу гривні, схоже, минув. Інтервенції Нацбанку знизились до звичайних денних рівнів ($110–120 млн), а офіційний курс навіть зміцнився у порівнянні з донедавна зафіксованими – до 36,57 грн/$.

Опитані Forbes економісти та учасники ринку не очікують суттєвих змін з курсом принаймні у найближчі місяці. Ключова причина – націленість НБУ на збереження стабільної ситуації попри суттєвий структурний дефіцит валюти в економіці.

Як валютний ринок прожив перші 10 днів керованої гнучкості курсу та що це, зрештою, означатиме для гривні, читайте тут.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікує близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього і вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні