Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України наблизились до $30 млрд завдяки надходженням від партнерів

1 хв читання

У січні міжнародні резерви України зросли на 5% і перевищили $29,9 млрд, свідчать дані Національного банку. Це сталося завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на ринку. 

Ключові факти

  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $4,3 млрд. Із них $3,3 млрд від ЄС; $1 млрд від СIF (через трастовий фонд Світового банку); $71,6 млн від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
  • Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. 
  • У січні Національний банк продав на валютному ринку $3 млрд та викупив до резервів $28,5 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з груднем 2022 року на близько $100 млн – до $3 млрд. 
  • Збереження обсягів валютних інтервенцій НБУ на рівні, близькому до попереднього місяця, з боку попиту зумовлене впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції – поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків впливу повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів, пояснили в НБУ. 
  • Також на динаміку вплинула переоцінка вартості фінансових інструментів, яка зросла на $225,7 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту, наголосили в НБУ.

Контекст

26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. 

НБУ припускає за базовим сценарієм можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024-му реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025-му економічне зростання прискориться до 6,4%.

В інтервʼю Forbes наприкінці листопада голова НБУ Андрій Пишний зазначав, що в базовому сценарії жовтневого макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генерувальних потужностей, але при цьому доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати. «Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю будемо погіршувати прогнози економічної активності», – сказав тоді голова Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні