Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України наблизились до $30 млрд завдяки надходженням від партнерів

У січні міжнародні резерви України зросли на 5% і перевищили $29,9 млрд, свідчать дані Національного банку. Це сталося завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на ринку. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $4,3 млрд. Із них $3,3 млрд від ЄС; $1 млрд від СIF (через трастовий фонд Світового банку); $71,6 млн від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
  • Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. 
  • У січні Національний банк продав на валютному ринку $3 млрд та викупив до резервів $28,5 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з груднем 2022 року на близько $100 млн – до $3 млрд. 
  • Збереження обсягів валютних інтервенцій НБУ на рівні, близькому до попереднього місяця, з боку попиту зумовлене впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції – поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків впливу повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів, пояснили в НБУ. 
  • Також на динаміку вплинула переоцінка вартості фінансових інструментів, яка зросла на $225,7 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту, наголосили в НБУ.

Контекст

26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор з боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. 

НБУ припускає за базовим сценарієм можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024-му реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025-му економічне зростання прискориться до 6,4%.

В інтервʼю Forbes наприкінці листопада голова НБУ Андрій Пишний зазначав, що в базовому сценарії жовтневого макропрогнозу НБУ враховував ризик, що внаслідок обстрілів можуть бути недоступні до 40% генерувальних потужностей, але при цьому доступ до енергопостачання вдасться доволі швидко відновлювати. «Порушення енергетичної інфраструктури вже перевищують наші жовтневі оцінки, тому ми з високою ймовірністю будемо погіршувати прогнози економічної активності», – сказав тоді голова Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні