Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України оновили 11-річний максимум завдяки надходженням від партнерів

Міжнародні резерви України на 1 червня досягли позначки у понад $37,3 млрд. У травні резерви зросли на 4% та оновили 11-річний максимум, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ. Більший обсяг від зазначеного вище було зафіксовано в серпні 2011 року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міжнародні резерви збільшилися завдяки стійким і ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Нацбанком та боргові виплати країни в іноземній валюті, пояснили в НБУ. 
  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло понад $4,3 млрд: понад $1,6 млрд – макрофінансова допомога від ЄС; $1,25 млрд – від США (через трастовий фонд Світового банку); понад $1 млрд – від розміщення валютних ОВДП; $383,1 млн – від Світового банку.
  • За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті уряд виплатив $842,2 млн. 
  • У травні 2023 року НБУ (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку понад $1,9 млрд та викупив до резервів $63,3 млн. Чистий продаж валюти НБУ минулого місяця збільшився до майже $1,9 млрд. Це відбулося на тлі вичерпання сезонного чинника (збільшення продажу валюти аграріями для проведення посівної), а також з огляду на складнощі з експортом продовольства в сусідні країни та через «зерновий коридор», йдеться у повідомленні НБУ. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,9 місяця майбутнього імпорту, зазначили в Нацбанку.

Контекст

Голова НБУ Андрій Пишний очікує, що обсяг міжнародної допомоги у 2023 році може перевищити $42 млрд. За його словами, це сприятиме зростанню міжнародних резервів до більш ніж $35 млрд.

Премʼєр Денис Шмигаль заявляв, що міжнародні партнери нададуть Україні $115 млрд довгострокової підтримки. Він вважає, що це забезпечить фінансову стабільність держави і дасть чіткий сигнал Росії, що союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно для перемоги.

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен. Якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні