Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України у червні знизилися майже на 3%, до $37,9 млрд – НБУ

1 хв читання

Міжнародні резерви України станом на 1 липня становили 37,9 млрд, у червні вони знизилися на 2,9%, повідомляє пресслужба Нацбанку. Це повʼязано з валютними інтервенціями НБУ,, а також борговими виплатами країни в іноземній валюті.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,9 місяця майбутнього імпорту

Упродовж червня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників:

  • операції Національного банку на валютному ринку України. НБУ продав на валютному ринку $2,99 млрд та викупив до резервів $0,9 млн.   
  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $2,43 млрд. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $444,5 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $247,6 млн. 
  • переоцінка фінансових інструментів (через зміну ринкової вартості та курсів валют). У червні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на $111,9 млн. 

Контекст

Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Минулого року на рахунки уряду України в НБУ надійшло близько $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського Союзу – $19,7 млрд.

У червні до державного бюджету України надійшов транш безумовного фінансування обсягом €1,9 млрд від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд