Категорія
Новини
Дата

Україна отримала €1,9 млрд безумовного фінансування в рамках Ukraine Facility від ЄС

1 хв читання

До державного бюджету України надійшов транш безумовного фінансування обсягом €1,9 млрд від Європейського Союзу, повідомляє Міністерство фінансів. Кошти надані програмою Ukraine Facility. 

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

Ключові факти

  • Наступні транші в межах програми Україна отримуватиме щоквартально, за умови виконання індикаторів, визначених у плані України. 
  • Від початку повномасштабної війни ЄС надав Україні майже €35 млрд прямої бюджетної допомоги. 
  • «Ці кошти сприяли підтримці макроекономічної стабільності, а також дають змогу забезпечувати фінансування пріоритетних бюджетних потреб», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів Європейського Союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського Союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у рамках реалізації програми Ukraine Facility.

Нещодавно Україна та Європейський Союз підписали угоду загальним обсягом €27 млрд на 2024–2027 роки у межах інструменту Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні