Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує цьогоріч на $4 млрд із заморожених російських активів – Мінʼюст

Україна цьогоріч може отримати близько $4 млрд із заморожених у G7 та ЄС російських активів. Найімовірніше, вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соцвиплати, проєкти з відбудови. Про це повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом протягом чотирьох років Україна може отримати $15-18 млрд, зокрема близько $4 млрд цьогоріч, зазначила Мудра. 
  • Для цього потрібно пройти декілька етапів, пояснила вона. Нульовий – визначити, в яких установах зосереджені ці кошти. Це вже зроблено. Перший – і Єврокомісія вже прийняла рішення: всі нараховані відсотки мають розміщуватися в одній установі. Другий – впровадження законодавства в ЄС, яке дає змогу передати ці кошти Україні. 
  • «У нас були перемовини з представниками Бельгії, яка зараз головує у Раді ЄС. Є стриманий оптимізм щодо того, що Рада ЄС ухвалить рішення до кінця червня 2024 року. Якщо рішення буде ухвалено, то Україна отримує відсотки з активів, які були погашені у 2024-му», – зазначила заступниця міністра юстиції.
  • Мудра повідомила, що також обговорюється передача вже нарахованих відсотків за 2022-2023 рік. Ці кошти знаходяться в Бельгії, у 2022-му на них був накладений 25%-й податок (близько €1,7 млрд). Уряд Бельгії використовує ці кошти для виплат українським біженцям, надання гуманітарної допомоги тощо, пояснила вона.
  • За словами Мудрої, кошти за 2023 рік ще не обкладені податком. Зараз йдуть перемовини про накладення 100%-го податку на ці кошти та передачу їх в Україну. Йдеться про €4,4 млрд. Для передачі цих коштів достатньо рішення лише уряду Бельгії, зазначила заступниця міністра.
  • Гроші йтимуть через механізм Ukraine Facility. «Наша принципова позиція – аби це було додаткове фінансування, а не частина вже погодженої з ЄС допомоги. Скоріше за все міжнародні партнери не погодять використання цих коштів на оборонний сектор. Вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соціальні виплати, проєкти з відбудови тощо», – зазначила Мудра.

Контекст

Постійні представники країн ЄС 29 січня підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України.

План Єврокомісії передбачає, що прибуток, отриманий Euroclear, реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, доки країни ЄС одноголосно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібраний з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

Йдеться про близько €260 млрд суверенних активів, які знаходяться у країнах G7, ЄС, Австралії. Вже вдалося ідентифікувати щонайменше дві третини цих коштів: у Бельгії та Люксембурзі знаходяться €210 млрд у фінансових установах Euroclear i Clear Street. Ще близько €50 млрд знаходяться у Франції й Німеччині. У США – від $5 млрд до $8 млрд. Ще кілька десятків у інших країнах G7 – Японії, Великій Британії, Швейцарії, Австралії та Канаді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні