Категорія
Новини
Дата

«Могло бути політичне рішення». СЕО «Метінвесту» Риженков розказав, чому компанії не дали купити завод в Угорщині за €200 млн

В липні 2023-го уряд Угорщини не допустив «Метінвест» до конкурсу з продажу меткомбінату Dunaferr. «Метінвест» був готовий заплатити за нього €200 млн. В інтерв'ю Forbes генеральний директор компанії Юрій Риженков розповів, що це могло бути політичне рішення.

Ключові факти 

  • «На моє переконання, це був непрозорий конкурс, у процесі якого нас викинули через бюрократичні причини: не встигли надати якийсь папірець», – каже Риженков.
  • Причиною могло стати політичне рішення – не пускати в Угорщину українську компанію, додав керівник «Метінвесту».
  • Зараз «Метінвесту» цей завод не цікавий. «Ситуація змінилась, час пройшов», – визнає Риженков. 
  • Dunaferr цікавив компанію, коли були закриті порти, щоб завантажити українські ГЗК. «Плюс не забувайте про курс на зелену металургію, – додав він. – У цей завод потрібно інвестувати, щоб його запустити, а потім ще інвестувати у його модернізацію».
  • Проте «Метінвест» готовий розглянути пропозицію викупити цей завод у Liberty Steel, яка так і не змогла його запустити.

Контекст

У середині липня уряд Угорщини провів тендер на придбання одного з найбільших заводів країни – метзаводу Dunaferr. У торгах взяли участь дві компанії: зареєстрована на Маврикії компанія Vulcan Steel і британська Liberty Steel. Перемогла остання з пропозицією €55 млн. 

Ще три компанії включно з українським «Метінвестом», основним власником якого є Рінат Ахметов, були виключені з торгів з різних причин. Пізніше пресслужба «Метінвесту» повідомила, що від самого початку тендер з продажу Dunaferr не відповідав критеріям прозорості, проводився в дуже стислі терміни та запамʼятався обмеженістю інформації для учасників. «Метінвест» був готовий заплатити за Dunaferr €200 млн, йдеться в заяві компанії. 

Останні роки Dunaferr, який належав україно-російській групі ІСД, періодично простоював через нестачу коштів. У січні 2023-го уряд Угорщини ввів на заводі тимчасову адміністрацію, а пізніше передав його в тимчасове управління Liberty Steel. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні