Monobank та Альфа-Банк запускають додатки для торгівлі акціями. «Приват» – близько. Як це працює (оновлено)
Категорія
Новини
Дата

Monobank та Альфа-Банк запускають додатки для торгівлі акціями. «Приват» – близько. Як це працює (оновлено)

Українські банки поспішають запустити мобільні програми з купівлі акцій. Перші у перегоні – monobank та Альфа-Банк Україна, «Приват» – готується. Який функціонал «піонери» запропонують своїм клієнтам

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

28 грудня учасники пілотної групи Альфа-Банку (беруть участь 8000 осіб), які тестували сервіс купівлі цінних паперів, уперше купили акції міжнародних компаній у додатку банку Sense SuperApp.

«Ми запустилися лише на дві години, побачили попит», – розповідає виконавчий директор блоку розвитку роздрібного бізнесу та маркетингу Альфа-Банку Україна Ольга Філіпенко. Банк встиг здійснити 185 угод на 1,6 млн грн. 80% клієнтів придбали по одній-дві акції, уточнює вона. Середній чек – 8600 грн. Найпопулярніші акції Pfizer, Apple, Coca-Cola, Bank of America, Intel, Microsoft, Facebook.

Функціонал поки що працює не ідеально, визнає Філіпенко. «У частини клієнтів виникли труднощі: хтось не бачив розділ, або не міг оформити цифровий підпис, десь система банку не так швидко реагувала, як хотілося», – розповідає вона.

Вади «Альфа» розраховує усунути до 10 січня, коли сервіс відкриють для всіх клієнтів. Альфа-Банк співпрацює з мальтійським брокером Мedirect, свідчать дані учасників пілота. Після публікації Альфа-Банк повідомив, що MeDirect (Malta) plc не є брокером, з яким співпрацює банк.

Як це працює? Угоди відбуваються в гривні. Це означає, що купити можна лише акції, які раніше були допущені до обігу в Україні Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. На кінець грудня процедуру пройшли 86 видів різних акцій та облігацій.

У січні запуск бета-версії свого функціоналу обіцяє monobank. На відміну від Альфи mono випустить окрему програму, розповідає співзасновник проєкту Олег Гороховський. Mono працює з європейським брокером Exante, це дасть українським покупцям прямий доступ на іноземні ринки та можливість заводити та виводити інвестиції у валюті, стверджує Гороховський. Для інвестицій потрібно буде вписатися до встановленого Нацбанком ліміту для переказів фізособами за кордон – €200 000 на рік.

«Ми оформимо е-ліцензію, поки ви поповнюєте рахунок у додатку та вибираєте, які акції купити, – каже Горохівський. – Ваші гроші лежать на рахунку Exante». До 1 квітня програма monobank буде працювати в тестовому режимі.

Топ-менеджер monobank орієнтується на клієнтів з інвестиціями до $30 000, середній чек – $2000–3000. Комісія – 0,3% (мінімум $1) від суми операції купівлі/продажу, але протягом тестового періоду діятиме акційний тариф 0,01%, анонсує Гороховський. Альфа-Банк обіцяє не стягувати комісію до 1 березня 2022 року.

Торгова сесія обох банків буде відкрита в робочі дні з 16:30 до 23:00. Мінімальний поріг інвестування – від однієї акції, уточнює Філіпенко з Альфа-Банку. «Банк виступає податковим агентом клієнта, сплачуючи податки з різниці між купівлею та продажем», – зазначає вона. За словами Гороховського, mono утримуватиме податки лише в момент виведення інвестрезультату протягом року.

У 2022 році свій сервіс із купівлі цінних паперів має намір запустити і ПриватБанк, повідомив Олег Серга, прессекретар фінустанови. «Банк працює над запуском додатка, який дасть змогу купувати іноземні цінні папери на закордонних біржах і зможе представити його в першому кварталі 2022-го», – сказав він.

Чи є попит? «Ми отримали понад 100 000 заявок, божевільний ажіотаж, – розповідає Гороховський. – І це навіть трохи лякає».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні