Категорія
Новини
Дата

На Новий рік готелі у Львові та Буковелі заповнені майже на 70%, в Одесі – на 18%

На Новий рік найбільше туристів зупинилося у львівських та буковельських готелях. Проте готельєри не очікують прибутків, хоча ціни й зросли, йдеться у матеріалі Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • В середньому львівські обʼєкти на Новий рік заповнені на 67%, тоді як готелі на гірськолижному курорті Буковель у Карпатах – на 66%. Якщо порівнювати з минулим роком, Буковель був заповнений на 97%, Львів – на 89%. Такі дані станом на 28 грудня для приводть керівник сервісу готельної аналітики Hotel Matrix Ольга Міщенко.
  • Недозавантаженими на новорічні свята залишаються готелі в Одесі. У цьому місті вони заповненні на 18%.
  • Причин цієї ситуаціъ три: виїзд частини українців за кордон, відсутність іноземних туристів та зменшення доходів, пояснюють опитані Forbes готельєри.
  • Попри низький попит ціни на номери у готелях зросли. За даними Hotel Matrix, ціни на новорічний номер у карпатських та львівських готелях зросли на 10–30% у гривні. Найменше готельєри піднімали вартість номерів в Одесі – на 10-15%. 
  • Власники не очікують прибутків, хоча ціни й зросли. Засновник керуючої компанії та мережі готелів Ribas Hotels Group Артур Лупашко прогнозує, що на новорічні свята його мережа недоотримає 20–30% доходів. У львівському !Fest Hotel, можлива різниця доходу у порівнянні з минулим роком на рівні 20%, припускає генеральна менеджерка Юліана Татарінова.
На Новий рік готелі у Львові та Буковелі заповнені майже на 70%, в Одесі – на 18% /Фото 1

Контекст

У перші місяці війни готельний бізнес фактично завмер. Потік гостей зупинився, усі заплановані івенти й туристичні / бізнес-поїздки довелося скасувати. У центральній, південній та східній частинах країни показник відмов від бронювання виріс до 85-98%. 

Через небезпеку сотні тисяч людей виїжджали з рідних міст на захід України, тому готелі там були переповнені. Дехто з власників закладів розміщення надавав житло переселенцям безкоштовно, хтось, навпаки, підіймав ціни в десятки разів. У інших регіонах об’єкти або втратили увесь дохід та працювали в збиток, або взагалі закрилися. 

Зараз український готельний ринок працює максимум на 2–3% у грошовому виразі. На півдні цей показник становить 3–5% від планового, в Києві й області – 10–15%, на сході через бойові дії та окупацію територій більшість готелів призупинили роботу. 

Цікава ситуація склалася у західних областях. Там у лютому–квітні заклади розміщення були завантажені на 100%. Це спричинило суттєве підвищення туристичного збору. За статистикою Державного агентства розвитку туризму, за перші шість місяців 2022 року сума склала 89,4 млн грн, що майже на 28,8% більше в порівнянні з сумою в аналогічний період 2021 року — тоді до бюджету надійшло 69,4 млн грн.

До п’ятірки лідерів увійшли місто Київ та чотири області. Столиця поповнила свій бюджет більше ніж на 20 млн грн. Найбільше зростання в порівнянні з аналогічним періодом у 2021 році зафіксовано у Львівській області – 193%. До бюджетів громад цього регіону надійшло 19,7 млн грн. У Івано-Франківській області сума турзбору зросла 76,4% і склала 9 млн грн. Закарпатська область заробила 8,7 млн грн турзбору, що на 144% більше, ніж за аналогічний період торік.

Рівень завантаженості готелів почав спадати наприкінці весни. Не відбувся й курортний сезон. Понад 2000 об’єктів готельної нерухомості, що розташовуються на півдні та сході України, не відкрилися зовсім. Винятком стала відносно безпечна Одеса, у якій нині працює 90% закладів розміщення з середньою завантаженістю 60%. У Києві готелі відновили роботу в травні, однак досі тримають невисокий показник – 15–25%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні