Категорія
Новини
Дата

На цифрову трансформацію України знадобиться від $2 млрд до $5 млрд. Поки що є $13 млн – Федоров

«Цифровий ленд-ліз» – програма повоєнної диджиталізації країни – коштуватиме щонайменше $2 млрд. Ідеальний бюджет – у 2,5 раза більший, повідомив Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вартість дев’яти проєктів презентованої в Лугано програми Digital for freedom перевищує $2 млрд, але це не увесь бюджет.
  • «Наразі можна також прогнозувати, що для підтримки ідеального темпу нам потрібно до $5 млрд на три роки», – каже Федоров.
  • Проєкти показали 40 міжнародним технологічним компаніям. Серед них – електронний суд зі штучним інтелектом, автоматична митниця, цифрова освіта тощо.
  • Наразі за підсумками конференції залучено 400 млн грн – $13 млн за поточним курсом НБУ – від трьох українських телеком-компаній. «Київстар», Vodafone і «Датагруп-Volia» зробили внесок до фандрейзингової платформи United24.

Контекст

У Мінцифри називають програму Digital for freedom «цифровим ленд-лізом». За задумом, допомагати грошима чи технологіями мають провідні технологічні гравці світу на кшталт Google, Amazon, Apple, Microsoft, Rakuten та інших.

Сама програма складається із 10 ключових напрямків. За ідеального сценарію реалізувати головні проєкти у Мінцифри планують протягом трьох років. У Лугано проєкти розділили на дев’ять лотів ы презентували 40 компаніям. «Більшість уже дали згоду на певну форму участі», – стверджує Федоров. Проте конкретних учасників він не розкриває.

Наразі публічно відомо про участь Amazon, яка має надати хмарний хостинг для українських держреєстрів на понад $100 млн та розглядає розробку рішень для штучного інтелекту в судах. «Багато домовленостей ми анонсуємо окремо, тож не можу поки що про них говорити», – каже Федоров.

Загальна вартість плану відновлення України – $750 млрд. За підсумками конференції в Лугано зібрано $1,9 млрд, повідомив прем’єр Денис Шмигаль, з них $250 млн – на проєкти цифрової трансформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні