Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася в Лугано про швидку підтримку на $1,9 млрд. Шмигаль розповів, на що підуть гроші 

Україна на Міжнародній конференції у швейцарському Лугано домовилася про швидку підтримку на майже $1,9 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зі слів Шмигаля випливає, що ці кошти Україна отримає найближчим часом. Із цієї суми $600 млн буде спрямовано на фінансову підтримку.
  • Понад $500 млн піде на розвиток аграрного сектору (зберігання, покращення логістики, ліквідність для підприємств), повідомив прем'єр.
  • Крім того, понад $500 млн буде спрямовано на підготовку до опалювального сезону. Ще $250 млн – на розвиток проєктів цифрової трансформації.
  • Премʼєр подякував уряду Швейцарії, Швеції, Великої Британії, Світовому банку, ЄБРР, ЄІБ, а також приватному українському та міжнародному бізнесу за солідарність.
  • Загальна сума гарантованої міжнародної підтримки, яку Україна отримає до кінця цього року, становить $29 млрд, повідомив Шмигаль під час виступу на Конференції.

Контекст

4–5 липня у швейцарському Лугано український уряд представив план відбудови України United24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради з відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Близько $60–65 млрд уряд планує залучити цього року на термінові потреби. Ще близько $300 млрд – на другому етапі відбудови у 2023–2025 роках. Третя частина плану, «модернізація», вимагатиме близько $400 млрд у 2026–2032 роках. Дві третини загальної суми уряд розраховує отримати від міжнародних партнерів. Альтернативне джерело – російські активи, арештовані в інших країнах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні