Категорія
Новини
Дата

Цифровий ленд-ліз. Ключові пункти плану цифрової трансформації України від Мінцифри

Голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров презентував на конференції у швейцарському місті Лугано діджитал-частину плану повоєнного відновлення України. До програми «Digital for freedom» пропонують долучитися провідним технологічним компаніям світу

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Це програма «цифрового ленд-лізу» провідних технологічних компаній для України», – каже Федоров. Програма «Digital for freedom» поділена на 10 масштабних проєктів, на імплементацію кожного, згідно з презентацією знадобиться 1,5-3 роки.

Ключові проєкти

  • Перехід 100% державних послуг в онлайн. Розрахований на два роки і має охопити понад 40 млн українців.
  • Програма захисту 25 ключових державних реєстрів, створення резервних копій, хмарних сховищ. Розрахована на три роки.
  • Програма посилення кібербезпеки.
  • Програма «Суддя Дред» передбачає створення системи електронного суду та нотаріату, використання штучного інтелекту у судочинстві.
  • Програма розвитку цифрових навичок для 8,5 млн українців старше 60 років. Передбачає навчання цифровій грамотності людей старшого віку та забезпечення їх сучасними смартфонами. На початку лютого 2022 року безкоштовну роздачу смартфонів літнім вакцинованим українцям просував Володимир Зеленський.
  • Програма розвитку електронної освіти, зокрема розвиток дистанційного навчання.
  • Проект цифрової митниці для боротьби з корупцією.
  • Електронна охорона здоров’я.
  • Кешлес-програма – впровадження електронної гривні та розвиток інфраструктури для безготівкових розрахунків.

Контекст

Конкретні терміни реалізації та бюджети проєктів у Мінцифри не оголошують. «Ми запрошуємо вас створити найбільш цифровізовану країну світу», – каже Федоров. Компаніям-партнерам пропонують приєднатися до однієї з оголошених програм – надати фінансування та поділитися власними технологіями.

«Digital for freedom» – технологічна частина плану відновлення України United24, який презентують 4-5 липня у швейцарському місті Лугано у рамках Ukraine Recovery Conference. Участь у конференції беруть українські високопосадовці, топпредставники Єврокомісії, делегати від урядів європейських країн, МФО та інших міжнародних організацій.

План відновлення розроблявся на базі Нацради відновлення – створеної наприкінці квітня структури, яка упродовж двох місяців напрацьовувала пропозиції з відбудови України у 24 експертних групах. Загальний план відновлення уряд України оцінює в $750 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні