Категорія
Новини
Дата

НАБУ, НАЗК і нацменшини. Верховна Рада ухвалила три євроінтеграційні закони

Верховна Рада 8 грудня ухвалила три важливих євроінтеграційні закони. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що наступного тижня Європейська Рада ухвалить фінальне рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в ЄС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Парламент ухвалив у другому читанні урядовий законопроєкт №10203-1 щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Документ передбачає збільшення граничної чисельності штату НАБУ з 700 до 1000 осіб, зокрема передбачається збільшення кількості осіб начальницького складу з 500 до 750.
  • Ухвалено законопроєкт №10262, який дозволяє Національному агентству з запобігання корупції (НАЗК) перевіряти навіть те майно чиновників, яке вони придбали до призначення на посаду. Раніше НАЗК не перевіряло вже оприлюднену інформацію без виявлення порушень. Нова редакція закону дозволить здійснювати перевірку через появу нової інформації або нових джерел інформації.
  • У цілому ухвалено законопроєкт №10288-1 про внесення змін до деяких законів України з урахуванням експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах. Це одна з рекомендацій Єврокомісії, виконання якої необхідне для початку переговорів щодо вступу України до ЄС.
  • 7 грудня уряд виконав ще одну рекомендацію ЄС – схвалив законопроєкт «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні», запропонований Національним агентством із запобігання корупції. Тепер його має ухвалити Верховна Рада.
  • За словами премʼєр-міністра, ці чотири додаткові кроки, «важливі для ефективного руху вперед».

Цитата

«Україна швидко рухається до ЄС. Розраховуємо, що вже наступного тижня Європейська Рада ухвалить фінальне рішення щодо початку офіційних переговорів про членство України в Європейському Союзі», – зазначив Шмигаль.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022-го Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повинна бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нових країн-членів до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

8 листопада Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України до ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні