Категорія
Новини
Дата

НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА

НАБУ розшукує власника низки юридичних компаній Андрія Добенка, слідство вважає його організатором злочинної групи, викритої на махінаціях з арештованим майном, переданим в управління АРМА, повідомляє бюро. Завдана шкода в чотирьох епізодах корупційної схеми оцінюється у 485 млн грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Днями НАБУ і САП здобули докази того, що викрита минулого року розтрата майна, переданого АРМА, здійснена організованою злочинною групою (ОЗГ) у складі чотирьох осіб. 29 грудня її організатору, власнику низки юридичних компаній, повідомили про підозру, а також ще одному учаснику – генеральному директору ДП «СЕТАМ» (2016–2020 рр.), наразі – посадовцю Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.
  • Ще двом учасникам групи – голові АРМА (2016–2019 рр.) та начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА (2018–2020 рр.) – повідомили про підозру у махінаціях з арештованим майном АРМА раніше. Також 29 грудня про підозру повідомили директору приватної компанії, підконтрольній Довбенку.
  • Таким чином, загальна кількість встановлених учасників як самої групи, так і залучених до вчинення певних злочинів, становить 11 осіб. 
НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА /Фото 1

Фото: НАБУ

НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА /Фото 2

Інфографіка: НАБУ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Слідство встановило, що організатор схеми упродовж 2017–2018 років запропонував голові АРМА корупційну схему з реалізації арештованого майна. У НАБУ кажуть, що Довбенко «впродовж кількох років мав опосередкований вплив на формування та реалізацію державної правової політики Міністерства юстиції України, саме АРМА, ДП «Сетам», і був добре обізнаний зі специфікою цього напрямку діяльності Агентства». 
  • «Він розробив план, який передбачав установлення контролю за всіма етапами: від моменту передачі речових доказів АРМА до їхнього продажу по заниженій вартості на підконтрольному торгівельному майданчику підконтрольним компаніям», – повідомили у НАБУ.
  • За даними слідства, впродовж 2019 року учасники групи щонайменше чотири рази успішно реалізували корупційну схему з продажу арештованого майна за заниженою вартістю. За попередніми оцінками, завдана шкода в цих чотирьох епізодах становила 426 млн грн. Однак експертиза уточнила її розмір, і наразі це становить 485 млн грн.

Контекст

В 2019 році в журналістських розслідуваннях Bihus Info Довбенка називали «смотрящім» за Мінʼюстом. Увагу на нього звернули після його весілля в Сен-Тропе, яке відвідав тодішній голова Офісу президента Андрій Богдан.

Згодом Довбенко повідомив НВ, що жодних робочих відносин із Богданом у нього немає, а інформацію, що публікувалася журналістами-розслідувачами, про вплив на Міністерство юстиції України назвав «повним абсурдом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні