Категорія
Новини
Дата

НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА

2 хв читання

НАБУ розшукує власника низки юридичних компаній Андрія Добенка, слідство вважає його організатором злочинної групи, викритої на махінаціях з арештованим майном, переданим в управління АРМА, повідомляє бюро. Завдана шкода в чотирьох епізодах корупційної схеми оцінюється у 485 млн грн.

Ключові факти

  • Днями НАБУ і САП здобули докази того, що викрита минулого року розтрата майна, переданого АРМА, здійснена організованою злочинною групою (ОЗГ) у складі чотирьох осіб. 29 грудня її організатору, власнику низки юридичних компаній, повідомили про підозру, а також ще одному учаснику – генеральному директору ДП «СЕТАМ» (2016–2020 рр.), наразі – посадовцю Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.
  • Ще двом учасникам групи – голові АРМА (2016–2019 рр.) та начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА (2018–2020 рр.) – повідомили про підозру у махінаціях з арештованим майном АРМА раніше. Також 29 грудня про підозру повідомили директору приватної компанії, підконтрольній Довбенку.
  • Таким чином, загальна кількість встановлених учасників як самої групи, так і залучених до вчинення певних злочинів, становить 11 осіб. 
НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА /Фото 1

Фото: НАБУ

НАБУ оголосило в розшук юриста у справі щодо махінацій з арештованим майном, яке передали АРМА /Фото 2

Інфографіка: НАБУ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Слідство встановило, що організатор схеми упродовж 2017–2018 років запропонував голові АРМА корупційну схему з реалізації арештованого майна. У НАБУ кажуть, що Довбенко «впродовж кількох років мав опосередкований вплив на формування та реалізацію державної правової політики Міністерства юстиції України, саме АРМА, ДП «Сетам», і був добре обізнаний зі специфікою цього напрямку діяльності Агентства». 
  • «Він розробив план, який передбачав установлення контролю за всіма етапами: від моменту передачі речових доказів АРМА до їхнього продажу по заниженій вартості на підконтрольному торгівельному майданчику підконтрольним компаніям», – повідомили у НАБУ.
  • За даними слідства, впродовж 2019 року учасники групи щонайменше чотири рази успішно реалізували корупційну схему з продажу арештованого майна за заниженою вартістю. За попередніми оцінками, завдана шкода в цих чотирьох епізодах становила 426 млн грн. Однак експертиза уточнила її розмір, і наразі це становить 485 млн грн.

Контекст

В 2019 році в журналістських розслідуваннях Bihus Info Довбенка називали «смотрящім» за Мінʼюстом. Увагу на нього звернули після його весілля в Сен-Тропе, яке відвідав тодішній голова Офісу президента Андрій Богдан.

Згодом Довбенко повідомив НВ, що жодних робочих відносин із Богданом у нього немає, а інформацію, що публікувалася журналістами-розслідувачами, про вплив на Міністерство юстиції України назвав «повним абсурдом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні