Категорія
Новини
Дата

Надходження пального через Польщу може зрости втричі. На українських АЗС зникнуть черги – міністерка економіки

Польща може виступати великим транзитером пального для України, забезпечуючи надходження понад 200 000 тонн продукції щомісячно. Натомість за останній місяць об’єм надходжень ледве становив 60 000 тонн, сказала міністерка економіки Юлія Свириденко за результатами польсько-українського енергетичного форуму у Варшаві.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Знайдено рішення для збільшення об’єму поставок пального у найближчий час, заявила Свириденко. Україна розраховує, що до польського ресурсу можна буде залучити нафтопродукти із США, регіону Амстердам – Роттердам – Антверпен (АРА), німецьких, скандинавських та балтійських НПЗ. Доставлятися пальне буде комбінованими видами транспорту через Польщу.
  • Україна отримала чітке розуміння, як можна отримати додаткові об’єми від польських трейдерів, наголосила міністерка економіки. Також знайдено технічні можливості для збільшення перевалки необхідних обʼємів і вже є підтвердження від польської компанії PERN SA про додаткові потужності.
  • Для збільшення відвантажень синхронізовано роботу АТ «Укрзалізниця» та польської PKP, які тепер в оперативному режимі зможуть вирішувати проблемні питання, заявила Свириденко. За її словами, вже найближчим часом пальне доставлятиметься швидше, а на українських заправках зникнуть черги.

Контекст

Дефіцит пального на АЗС в Україні утворився через припинення його постачання з Білорусі та РФ, а також через удари ворога по паливній інфраструктурі. Зокрема, знищено Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в Україні.

Дефіцит на АЗС буде ліквідовано за тиждень, заявила 29 квітня міністерка економіки Юлія Свириденко. Українські оператори мають законтрактовані обсяги нафтопродуктів на території Західної Європи. Уряд вирішує питання їх ввезення на територію України, повідомила вона.

Нове «логістичне плече» вже сформувалося на західному кордоні, куди нафтопродукти потрапляють з європейських портів, фактично забезпечуючи всю територію України, сказав в інтервʼю РБК Україна премʼєр Денис Шмигаль. За його словами, логістика дуже змінилася, ускладнилася і здорожчала. Це може призвести до здорожчання для споживачів, вважає голова уряду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні