Голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко. /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» не відмовлятиметься від арбітражу з «Газпромом», попри погрози останнього

Голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко. Фото УНІАН

НАК «Нафтогаз України» не збирається відмовлятися від позову проти російського «Газпрому», попри погрози останнього. Арбітраж ухвалить рішення незалежно від участі «Газпрому», повідомив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Арбітраж ухвалить рішення незалежно від участі «Газпрому». За умовами контракту, «Газпром» визнає право «Нафтогазу» передавати суперечки на арбітражний розгляд. Реалізація цього права «Нафтогазом» – це звичайне виконання умов контракту, а не «недружній акт», – заявив він.
  • За словами Вітренка, «Нафтогаз» послався на форс-мажор щодо транзиту через пункт пропуску «Сохранівка», оскільки він контролюється російськими збройними силами, а натомість запропонував транзит через пункт пропуску «Суджа» без додаткових витрат.
  • Таким чином, «Нафтогаз» надав необхідні послуги, але «Газпром» відмовився від цих послуг. Попри твердження «Газпрому», він не може покладатися на форс-мажорні обставини, на які посилається «Нафтогаз», щоб ухилитися від виконання своїх зобовʼязань щодо оплати.
  • Вітренко вважає, що запровадження санкцій Швейцарією та Швецією проти Росії за агресією проти України ніяк не впливає на неупередженість арбітражу.
  • Погрози «Газпрому» свідчать про «участь компанії в агресивній війні проти України та ставлять під загрозу міжнародний механізм мирного врегулювання суперечок, учасником якого є Росія, згідно з Нью-Йоркською конвенцією 1958 року», каже Вітренко.

Контекст

Як повідомляв у 2018 році Вітренко, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року, Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько $12 млрд. За його словами, ця сума – компенсація за знецінення української ГТС.

У травні Вітренко казав, що «Нафтогаз України» може подати до арбітражного суду позов на російський «Газпром», бо компанія платить менше законтрактованої суми. Це може також спричинити відновлення позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилася у 2019 році. 

Росія аргументує неповну оплату тим, що «Сохранівка» недоступна для транзиту. Україна запропонувала «Газпрому» перенести всі потужності з «Сохранівки» на «Суджу», однак «Газпром» ігнорує цю пропозицію.

10 травня «Оператор ГТС» заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому «Оператор ГТС» вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив журналістам, що компанія здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через «Суджу», – 50,6 млн куб. м на 12 травня. Водночас заявку на точку входу «Сохранівка» було відхилено.

На початку вересня «Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу.

Вітренко повідомив, що транзитний контракт 2019 року було підписано на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода.

Вчора «Газпром» завив, що відкидає всі вимоги «Нафтогазу» щодо арбітражу, і повідомив про це секретаріатові Міжнародного арбітражного суду (МАС) Міжнародної торгової палати і голові «Нафтогазу» Юрію Вітренку. У «Газпромі» вважають, що подання звернення «Нафтогазом» є «недружнім кроком і продовженням недобросовісної поведінки української компанії», тож почали погрожувати санкціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні