Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» розпочинає новий арбітраж проти «Газпрому»

«Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу, повідомляє пресслужба НАК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, «Нафтогаз» вимагає від «Газпрому» кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі. 
  • «Ми змусимо «Газпром» заплатити. «Нафтогаз» також оцінює можливість заявлення додаткових вимог. Ми використаємо наш досвід перемог над «Газпромом» в арбітражі», — заявив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.   
  • Місце проведення арбітражу – Цюрих (Швейцарія). 
  • Вітренко повідомив, що транзитний контракт 2019 року був підписаний на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода.

Контекст

У травні Вітренко казав, що «Нафтогаз України» може подати до арбітражного суду позов на російський «Газпром», бо компанія платить менше законтрактованої суми. Це може також спричинити відновлення позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилася у 2019 році. 

Росія аргументує неповну оплату тим, що «Сохранівка» недоступна для транзиту. Україна запропонувала «Газпрому» перенести усі потужності з «Сохранівки» на «Суджу», однак «Газпром» ігнорує цю пропозицію.

10 травня «Оператор ГТС» заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив журналістам, що компанія здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через «Суджу», – 50,6 млн куб. м на 12 травня. Водночас заявку на точку входу «Сохранівка» було відхилено.

Як повідомляв у 2018 році Вітренко, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько $12 млрд. За його словами, ця сума — компенсація за знецінення української ГТС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні