Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» розпочинає новий арбітраж проти «Газпрому»

1 хв читання

«Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу, повідомляє пресслужба НАК.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, «Нафтогаз» вимагає від «Газпрому» кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі. 
  • «Ми змусимо «Газпром» заплатити. «Нафтогаз» також оцінює можливість заявлення додаткових вимог. Ми використаємо наш досвід перемог над «Газпромом» в арбітражі», — заявив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.   
  • Місце проведення арбітражу – Цюрих (Швейцарія). 
  • Вітренко повідомив, що транзитний контракт 2019 року був підписаний на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода.

Контекст

У травні Вітренко казав, що «Нафтогаз України» може подати до арбітражного суду позов на російський «Газпром», бо компанія платить менше законтрактованої суми. Це може також спричинити відновлення позову на $12 млрд, від якого компанія відмовилася у 2019 році. 

Росія аргументує неповну оплату тим, що «Сохранівка» недоступна для транзиту. Україна запропонувала «Газпрому» перенести усі потужності з «Сохранівки» на «Суджу», однак «Газпром» ігнорує цю пропозицію.

10 травня «Оператор ГТС» заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив журналістам, що компанія здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через «Суджу», – 50,6 млн куб. м на 12 травня. Водночас заявку на точку входу «Сохранівка» було відхилено.

Як повідомляв у 2018 році Вітренко, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько $12 млрд. За його словами, ця сума — компенсація за знецінення української ГТС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні