Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» змінив керівництво «Харківміськгазу». Група РГК заявляє про рейдерське захоплення

НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» 17 березня «завела» на АТ «Харківміськгаз» менеджерів, які були призначені зміненими членами наглядової ради підприємства. Про це йдеться в заяві групи РГК, під брендом якої працюють 20 операторів газорозподільчих мереж. «Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами РГК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Діючі акціонери АТ «Харківміськгазу» не змінились. Вони обрали наглядову раду на зборах акціонерів ще в 2021 році згідно з законом «Про акціонерні товариства», і законно змінити наглядову раду можна лише в той самий спосіб – тобто зборами акціонерів», — йдеться у заяві РГК.
  • Натомість управитель АТ «Харківміськгаз» – ДАТ «Чорноморнафтогаз» – не скликав і не проводив збори акціонерів, а змінив наглядову раду, а потім і правління АТ «Харківміськгаз» своїм одноосібним рішенням. «Тому зміна наглядових рад і правління відбулась в нелегітимний спосіб, що діючі акціонери будуть доводити в судах», – зазначається у заяві.
  • В РГК наголосили, що це вже третє «рейдерське захоплення» підприємства критичної інфраструктури з початку року в Україні і друге – в Харківській області.
  • «Поступове захоплення акціонерним товариством «НАК «Нафтогаз України» ринку розподілу газу через власні дочірні підприємства під брендом «Газмережі» нівелює всі реформи газового ринку, які були здійснені впродовж останніх семи років», – йдеться у заяві.

Контекст

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Цю задачу «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

Паралельно регулятор має анулювати ліцензію діючого облгаза. За такою схемою у грудні до «Газмережі» перейшов «Кіровоградгаз», який з 2017 року контролює «Нафтогаз». «Дніпрогаз» і «Харківгаз» поки продовжують працювати за старими ліцензіями.

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Про націоналізацію облгазів та її проблеми читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні