Категорія
Новини
Дата

«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР

2 хв читання

Наданий Головному управлінню розвідки Міноборони космічний апарат ICEYE, придбаний за пожертви українців Фондом Сергія Притули, допоміг виявити та знищити тисячі одиниць ворожої техніки. Про це йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

Ключові факти

  • Воєнна розвідка України почала використовувати «народний супутник» з 24 вересня 2022 року. Відтоді Сили безпеки і оборони щодоби отримують необхідні розвіддані з космосу, заявили в пресслужбі ГУР.
  • За пʼять місяців використання ICEYE співробітники ГУР провели космічну радіолокаційну розвідку майже 1000 районів розташування підрозділів РФ на тимчасово окупованих та інших територіях, що становили інтерес ЗСУ.
  • За даними ГУР, упродовж цього часу ресурс космічного апарата дав змогу виявити 360 наметів у місцях розташування окупантів, а також 7321 об’єкт ворожої військової та спеціальної техніки, зокрема: 45 літаків; 27 гелікоптерів; 6 ОТРК «Іскандер»; 36 ЗРК С300; 12 ЗРК «Панцир С1»; 11 радіолокаційних станцій; 10 понтонних переправ.
  • Завдяки можливостям ICEYE значну частину з цього переліку знищено та відображено у щоденних зведеннях Генштабу, додали в ГУР.
  • «Такі очі на орбіті дають змогу цілодобово та в будь-яку погоду виявляти і спалювати замасковану російську військову техніку, озброєння та особовий склад», – йдеться у повідомленні ГУР.
«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР /Фото 1
«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР /Фото 2
«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР /Фото 3
«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР /Фото 4
«Народний супутник» від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць ворожої техніки – ГУР /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У серпні минулого року Фонд Сергія Притули оголосив про угоду із ICEYE, що напряму надаватиме дані із власних супутників Міноборони. Фінська компанія також випустила заяву про угоду, проілюструвавши її знімком Кримського мосту. Сергій Притула подякував за допомогу у реалізації проєкту підприємцю Максу Полякову, що розвиває низку космічних бізнесів. 

До угоди з ICEYE українська армія отримувала розвіддані, в тому числі супутникові, від західних партнерів, зокрема США. З точки зору супутникової інформації українці повністю залежали від партнерів, бо країна не має власних працюючих апаратів на орбіті.  

Тепер Міноборони отримує зображення з космосу напряму від фінської компанії, яка з 2018 року запустила сузір’я з 21 супутника. Відомство зможе ставити задачі для зйомки необхідної території і оперативно отримувати дані. 

На орбіті оперують 20 апаратів ICEYE, свідчать дані каталога Celestrak. Всі вони використовують технологію SAR – радарів із синтезованою апертурою. Традиційні оптичні супутники роблять знімки у видимому спектрі і не можуть фотографувати поверхню Землі вночі, також не бачать крізь хмари. Технологія SAR дозволяє сканувати поверхню крізь хмари та у повній темряві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні