Категорія
Новини
Дата

Як «народний» супутник допомагає ЗСУ. Резніков розповів про перші результати роботи

Супутник, який придбав благодійний фонд Сергія Притули, уже дає перші результати, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, за два дні Росія втратила бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Резніков зазначив, що за перші два дні роботи супутника виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку російська армія намагалась замаскувати, зокрема в лісосмугах. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR), додав він. 
  • За його словами, координати «схованого» оперативно передали для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі селищ Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині. 
  • «Фактично тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт із супутниками», – наголосив Резніков.
  • Супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг, каже міністр оборони. «Для них немає різниці – день чи ніч. Тому ворог не сховається», – наголосив він.

Контекст

25 червня закінчився збір коштів на проєкт фонду Сергія Притули «Народний Байрактар». На проєкті нафандрейзили понад 600 млн грн. Після перемовин із Міноборони було ухвалено рішення придбати супутник для Збройних сил України.

Тепер Міноборони отримує зображення з космосу напряму від фінської компанії, яка з 2018 року запустила сузір’я з 21 супутника. Відомство зможе ставити задачі для зйомки необхідної території і оперативно отримувати дані. 

Наразі на орбіті оперують 20 апаратів ICEYE, свідчать дані каталога Celestrak. Всі вони використовують технологію SAR – радарів із синтезованою апертурою. Традиційні оптичні супутники роблять знімки у видимому спектрі і не можуть фотографувати поверхню Землі вночі та не бачать крізь хмари. Технологія SAR дозволяє сканувати поверхню крізь хмари та у повній темряві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні