Категорія
Новини
Дата

Nasdaq купує розробника фінансового програмного забезпечення Adenza за $10,5 млрд

Nasdaq погодився придбати Adenza, виробника програмного забезпечення, що використовується банками та брокерськими конторами, за $10,5 млрд готівкою й акціями, пише The Wall Street Journal. Угода стане найбільшим придбанням в історії Nasdaq.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Угода є частиною зусиль генерального директора Nasdaq Адени Фрідман із перетворення компанії з оператора торгових майданчиків, чий дохід коливається залежно від обсягу торгів, на більш технологічну компанію зі стабільнішим доходом.
  • Продавцем в угоді є приватна інвестиційна компанія Thoma Bravo, яка готова отримати 14,9% випущених в обіг акцій Nasdaq у рамках угоди, що зробить її одним із найбільших акціонерів Nasdaq.
  • Очікується, що операцію буде закрито протягом шести-девʼяти місяців після отримання схвалення регулювальних органів і виконання інших звичайних умов закриття, заявили компанії-учасниці угоди.
  • Серед своїх підприємств нью-йоркська компанія Nasdaq продає ринкові дані керуючим активами та надає брокерам програмне забезпечення для виявлення маніпулювання ринком. У 2020 році Nasdaq уклав угоду на суму $2,75 млрд щодо купівлі Verafin, компанії-розробника програмного забезпечення, яка допомагає банкам виявляти відмивання грошей і шахрайство. 
  • Угода з Adenza дозволить Nasdaq продавати послуги Verafin щодо боротьби зі злочинністю ширшому колу банків, сказала Фрідман. «Це неймовірно захоплива угода для нас, оскільки ми продовжуємо перетворювати компанію на провідну технологічну компанію, яка обслуговує галузь», – повідомила вона. 
  • Торік на торгівлю припадало близько 28% чистого виторгу Nasdaq. За даними компанії, з придбанням Adenza цей відсоток скоротиться приблизно до 23%.
  • Nasdaq оплачує угоду з Adenza $5,75 млрд готівки та 85,6 млн звичайних акцій. Для фінансування операції компанія планує випустити боргові зобовʼязання на суму $5,9 млрд. Щоб компенсувати вплив нових акцій, випущених для Thoma Bravo, Nasdaq заявила, що планує згодом викупити акції. Компанія повідомила про очікування, що придбання Adenza почне позитивно впливати на її прибуток на акцію через два роки.

Контекст

Adenza надає програмне забезпечення для управління торгівлею, управління ризиками на таких ринках, як валюти, інструменти з фіксованим доходом і деривативи. Технологія фірми також спрощує процес надання даних регулювальним органам.

Компанія Adenza, що базується в Лондоні та Нью-Йорку, стверджує, що серед її клієнтів є більшість банків, які регулювальні органи вважають системоутворювальними.

Thoma Bravo не розкрила, скільки вона заплатила за бізнес, що входить до складу Adenza. Компанія є результатом злиття у 2021 році двох фірм, Calypso Technologies та AxiomSL. Фірма прямих інвестицій придбала AxiomSL у 2020-му. Наступного року Thoma Bravo обʼєднала Calypso з AxiomSL і перейменувала обʼєднану фірму у Adenza.

Згідно з прес-релізом, цього року виторг Adenza складе близько $590 млн. Минулого року чистий виторг Nasdaq становив $3,6 млрд.

У березні Nasdaq заявила про делістинг акцій Yandex та інших найбільших російських інтернет-компаній. Серед причин вказані «геополітичні обставини, які продовжують впливати на Росію, та їхній потенційний вплив на компанію залишається незмінним». Nasdaq призупинила торгівлю цінними паперами низки компаній з істотною діяльністю в Росії, зокрема акціями Yandex N.V. класу А, 28 лютого 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні