Категорія
Новини
Дата

Nasdaq заявила про делістинг акцій Yandex та інших найбільших російських інтернет-компаній

Компанія Yandex, зареєстрована в Нідерландах, отримала повідомлення про делістинг із біржі Nasdaq, йдеться в повідомленні біржі. За даними «Медузи», таке саме повідомлення отримали компанії ЦИАН, Ozon, Qiwi і HeadHunter.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Так, Yandex отримала письмове повідомлення про рішення про делістинг цінних паперів компанії з біржового списку Nasdaq Global Select Market.
  • Серед причин вказані «геополітичні обставини, які продовжують впливати на Росію, та їхній потенційний вплив на компанію залишаються незмінними». 
  • Nasdaq призупинила торгівлю цінними паперами низки компаній з істотною діяльністю в Росії, зокрема акціями Yandex N.V. класу А, 28 лютого 2022 року.
  • «Медуза» пише, що Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE) і біржа Nasdaq в ніч на 16 березня оголосили про примусовий делістинг цінних паперів не лише Yandex, а також ЦИАН, Ozon, Qiwi та HeadHunter. Якщо рішення не вдасться оскаржити, цінні папери цих російських компаній будут виключені з лістинга з 24 березня. 

Контекст

28 квітня російська Yandex домовилася про угоду з продажу своїх новинних сервісів – «Дзен» та «Новини» – холдингу VK. 1 березня колишній керівник «Яндекс.Новини» Лев Гершензон назвав її «ключовим елементом у приховуванні інформації про війну» та закликав співробітників звільнитися. У відповідь керівний директор Yandex Тигран Худаверян написав, що пріоритет компанії – це безпека її співробітників та робота сервісів. «Через ці причини ми не можемо вилізти на броньовик», – сказав Худаверян.

Холдинг VK із недавнього часу перебуває фактично під державним контролем: у грудні 2021 року мільярдер Алішер Усманов продав контрольну частку страховій групі «Согаз», якою володіє Юрій Ковальчук. Цього олігарха, давно знайомого з Путіним, називають «генералом дезінформаційної війни» і, за повідомленнями низки журналістів, зараз Ковальчук – чи не єдиний, хто має прямий доступ і вплив на Путіна.

Після угоди новим керівником VK став Володимир Кірієнко, син першого заступника керівника адміністрації президента РФ. Разом із батьком він фігурує в міжнародних санкційних списках. Компанія теж переживає не найкращі часи: в першому кварталі 2022-го її виторг зріс усього на 9%, це найменший показник за багато років. Водночас чистий збиток зріс у сім разів, до 7,3 млрд рублів, або близько $100 млн за поточним курсом.

Материнська Yandex найвідомішої російської технологічної компанії «Яндекс» хоче розірвати звʼязки з цією країною, щоб убезпечити свій новий бізнес від наслідків війни в Україні, пише The New York Times. Голландська холдингова компанія Yandex перенесе свої нові технології на ринки за межами Росії і продасть свій бізнес у країні, включаючи популярний інтернет-браузер, службу доставки їжі і програми для виклику таксі, кажуть джерела. План компанії спрямований на те, щоб захистити себе від внутрішнього ринку, і свідчить про істотний вплив західних санкцій на колись процвітаючий технологічний сектор Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні