Категорія
Гроші
Дата

Кінець 50-річної історії Sequoia Capital. Чому розпався венчурний гігант, який серед перших інвестував у Apple, Google та Nvidia. Розповідає Forbes

Ніл Шен, Рулоф Бота, Шайлендра Сингх. Колаж Анна Наконечна /Getty Images

Ніл Шен, Рулоф Бота, Шайлендра Сингх. Колаж Анна Наконечна Фото Getty Images

Найбільша у світі компанія з управління венчурним капіталом Sequoia Capital, яка має в управлінні декілька інвестиційних фондів, зокрема ті, що спеціалізуються на ринках Індії, Ізраїлю та Китаю, більше не функціонуватиме як єдина організація. Вона розпадається на три окремі організації: Sequoia Capital буде працювати у США та Європі, HongShan – у Китаї, а Peak XV Partners – в Індії та Південно-Східній Азії

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Компанія Sequoia Capital була серед перших інвесторів таких американських технокомпаній, як Airbnb, WhatsApp і Zoom, а також міжнародних важковаговиків ByteDance та GoTo.

Лідери Sequoia Capital підтвердили новину про розподіл компанії у листі до обмеженого кола партнерів у вівторок. Його підписали очільники трьох компаній: Рулоф Бота, Ніл Шен і Шайлендра Сингх. Угоду про розподіл планують завершити «не пізніше» березня 2024-го.

В окремих інтервʼю із Forbes три голови нових організацій пояснили, що рішення про розділення світового бренду Sequoia назрівало останні кілька місяців. Вони розказали про конфлікт між портфелями стартапів окремих фондів, викривлене сприйняття бренду через різні стратегії підрозділів і складність підтримки єдиної централізованої стратегії.

Всі троє співрозмовників визнали, що на розпад компанії дещо вплинула геополітична ситуація, але кожен із них намагався подати цей фактор як не надто важливий.

«Схоже, що далі буде лише складніше, а не простіше, – сказав Бота. – Ми не піднімаємо білий прапор, не здаємося. Насправді це перемога, адже тепер є три незалежні бізнеси, які можуть досягти ще більших висот».

Становлення та розвиток Sequoia

Sequoia заснували у 1972-му як фонд на $3 млн. Він одним із перших почав вкладати гроші в Кремнієву долину, ставши раннім інвестором Apple, Cisco, Google, Nvidia та інших.

У середині 2000-х компанія вийшла на міжнародний рівень, відкривши фонди за допомогою місцевих партнерів у Китаї та Індії (пізніше компанія закрила ізраїльський фонд, який відкрила у 1999-му.)

Sequoia China та Sequoia India and Southeast Asia перетворилися на потужні організації.

Тоді як американський бізнес Sequoia (він також включає Європу й Ізраїль) може похвалитися нещодавніми інвест-успіхами, таким як Airbnb, DoorDash, Snowflake, WhatsApp та Zoom, у Sequoia China є і свої вдалі проєкти: Alibaba, Meituan і ByteDance, материнська компанія TikTok.

А Byju’s, GoTo та Zomato можна зарахувати у скарбничку заслуг фонду Sequoia India and Southeast Asia.

Від самого початку Sequoia вважала свої регіональні фонди переважно незалежними – рішення щодо угод і портфелів ухвалювалися децентралізовано. Партнери одного регіону не розглядали потенційні угоди партнерів іншого.

Спільними у фондів був адміністративний аспект питання: юридичні і фінансові процедури, базова інфраструктура й онлайн-портал для обмежених партнерів. Були інвестори та партнери, які вкладали у всі три фонди.

Проте, за словами партнерів, звʼязки з інвесторами стали більш локалізованими, а фонди почали користуватися власним софтом.

Три нові компанії організують власну інфраструктуру, а партнери не зможуть інвестувати у фонди один одного.

Будь-який розподіл прибутків (і спільні адміністративні операції) припиниться до 31 грудня.

Sequoia відмовилася коментувати угоду про розподіл попередніх прибутків.

Конфлікти інтересів і геополітика

Попри десятки років домінування на венчурному ринку, нещодавні заголовки про Sequoia були менш ніж схвальними. Американсько-європейський підрозділ потрапив під шквал питань щодо інвестицій у новий Twitter Ілона Маска та у горезвісну криптобіржу FTX.

Шайлендра Сингх /Getty Images

Шайлендра Сингх Фото Getty Images

Перехід американського фонду у лютому 2022-го на іншу фандрейзингову модель відбувся через Sequoia Capital Fund саме перед змінами на ринку. Sequoia Capital Fund розподіляє капітал з одного великого та відкритого фонду й дозволяє довше утримувати акції/капітал підопічних компаній.

У березні компанія вирішила зробити поблажку і дозволила обмеженим партнерам забрати свій капітал (одноразова акція). Це підтвердилося після повідомлення у звіті The Information (Обізнане із ситуацією джерело зазначило, що це зробили для того, щоб полегшити становище тих партнерів, яким через зміни на ринку потрібна готівка).

Нещодавно фонд звітував про те, що тримає активів на понад $13 млрд.

Китайська частина фонду продовжує рости, навіть попри напружену геополітичну ситуацію, особливо що стосується відносин США і Китаю. Sequoia China продовжує бути великим акціонером ByteDance, тримаючи 10% компанії, які можуть коштувати десятки мільярдів доларів.

Американська Sequoia теж є акціонером ByteDance через фонди, які фірма організувала для інвестицій у багатообіцяючі компанії в усьому світі.

У 2020-му колишній міжнародний лідер Sequoia Дуґ Леоне від американсько-європейської частини фонду лобіював інтереси ByteDance перед адміністрацією експрезидента США Дональда Трампа. Минулого року фонд нібито найняв консалтингову компанію для допомоги у цьому питанні.

Шен залишається у раді директорів ByteDance та відмовився коментувати саме цю інвестицію. Але загалом він відкидає тезу про те, що розподіл фондів зробить простішим вихід китайських компаній на біржу в Гонконгу чи деінде.

«Це вже немолоді компанії, – каже він. – Не хочу переоцінювати нашу здатність допомагати компаніям із їхніми IPO тільки тому, що наші фонди стали незалежними».

У своїх окремих інтервʼю Бота, Шен і Сингх заперечили те, що геополітична напруга стала каталізатором розділення. Конфлікт між їхніми портфелями інвестицій зіграв більшу роль у цьому рішенні – це сказали всі троє.

Великі компанії у кожному портфелі є прямими конкурентами, як, наприклад, у випадку Stripe у США і Airwallex у Китаї.

Крім того, росте ймовірність того, що китайські та індійські компанії почнуть розширюватися за межі внутрішніх ринків, а дистанційний формат роботи ще й розмиває географічні кордони.

Бота розповів історію компанії із портфелю американського фонду, що нещодавно поскаржилася на свого індійського конкурента, якого підтримав індійський підрозділ Sequoia. Індійська компанія почала розповідати потенційним клієнтам, що саме на неї робить ставку велика венчурна фірма.

«Незручно виходить, правда? – каже Бота. – З погляду клієнта ти хочеш купити технології у компанії, яку ти вважаєш, що підтримує Sequoia, а тепер таких компаній дві, і це збиває з пантелику».

Зі своєї штаб-квартири у Сингапурі Сингх зауважив, що це може не задовольняти обидві сторони. Він розповів про важливу (але неназвану) американську технокомпанію, яка теж поскаржилася партнеру Sequoia в США. Цього разу причиною скарги стала інвестиція [у компанію], яка, на її думку, буде її конкурентом у майбутньому.

Але чек, за словами Сингха, він виписав за понад рік до того. Sequoia India з того часу вже встигла зібрати свої «вершки», а той американський єдиноріг навіть ще не випустив конкурентний продукт.

Ніл Шен /Getty Images

Ніл Шен Фото Getty Images

За теперішнього буму ШІ-компаній він вважає, що можна розраховувати на подібні конфлікти (Sequoia інвестує в OpenAI через американський фонд).

«Якщо нам заблокують доступ до важливих компаній у регіоні і ми не зможемо інвестувати в них через конфлікт із іншою ШІ-компанією портфелю, це дуже обмежить наші можливості», – сказав Сингх.

Фонди почали йти різними шляхами і в інших питаннях. Sequoia India and Southeast Asia і Sequoia China збирали гроші у свої останні фонди ($2,85 млрд і $9 млрд відповідно) незалежно від інших підрозділів (Шен розповів, що частина грошей надійшла від американських установ, але переважно це були «іноземні гроші», жоден цент з яких не був із самого Китаю).

Американський підрозділ зробив акцент на ранніх інвестиціях, оголосивши у січні про посівний фонд на $195 млн, а китайський нещодавно зробив пріоритетом нетехнологічні інвестиції, серед яких інфраструктурні та інвестиції у публічні компанії.

Що в імені твоєму

У США Sequoia (Дон Валентайн назвав компанію на честь дерева секвоя, бо, як він сказав, хотів, щоб імʼя фірми пережило його власне) залишить свою назву. Так само збережуть назви і незалежні бізнеси Sequoia Heritage (фемілі-офіс) і Sequoia Capital Global Equities (фонд інвестицій у приватні і публічні компанії).

Sequoia India тепер матиме назву Peak XV Partners, натхнення на яку дала оригінальна назва гори Еверест, сказав Сингх.

Sequoia China вже працює під назвою 红杉, що з китайської означає «секвоя», а тепер фірма візьме собі англійську транслітерацію китайського варіанта назви – HongShan. «Багато китайських підприємців навіть не зможуть написати Sequoia», – каже Шен.

Шен не вважає, що прийдешня реорганізація приведе до змін у їхній базі інвесторів. «Якщо інвесторам некомфортно вкладати гроші в Китай, вони це і не роблять. Не думаю, що нова назва щось радикально змінить. Більшість інвесторів цікавлять доходи від інвестицій і результативність», – сказав Шен.

Оскільки фонди Сингха вже зареєстровані на Маврикії, а там у кожного фонду не може бути більше 100 обмежених партнерів, то база обмежених партнерів Peak XV вже лише частково перетинається в інших регіонах діяльності Sequoia.

Так триватиме і надалі, додав він. «Ми любимо Sequoia, але наш бренд – це наші взаємини, і ми відчуваємо що цей наш бренд достатньо міцний, – пояснює Сингх. – Він нас і вестиме вперед».

Рулоф Бота /Getty Images

Рулоф Бота Фото Getty Images

В американській Sequoia Бота відкидає натяки на те, що фірма почне свій подальший шлях в ослабленій позиції. Він все ще впевнений у своїх колишніх колегах з PayPal і співвітчизнику (по ПАР) Маску («щодо Twitter, гляньмо, що буде далі»). Про банкрутство криптобіржі FTX він сказав, що це «неприємність», але вона стала невеликою втратою для фонду, «у якого багато інших переможців».

Він також розповів, що не шкодує про зміну моделі фонду, навіть якщо вона означала, що компанія продовжила тримати акції компаній ще тривалий час після її виходу на біржу, коли їхні акції іноді йшли на спад.

«Чи могли ми обрати іншу стратегію? Звісно, знав би де впадеш, підстелив би соломки. Подивіться на результати наших фондів і компаній, які ми підтримали, і навряд чи можна сказати, що ми ослаблені», – зазначив він.

У майбутньому Бота сподівається, що всі три фірми вважатимуть одна одну двоюрідними сестрами зі спільною спадщиною, навіть якщо у них більше не буде особливих відносин.

«Це був неймовірний успіх, бо ми були винахідливими і допомогли піднятися чотирьом додатковим бізнесам, які тепер є лідерами у власних сферах», – сказав він, маючи на увазі два регіональні фонди і два згадані вище незалежні бізнеси.

Про Sequoia Capital він висловився так: «Я вже років 10 не був у такому захваті від інвестицій у технології в США і Європі. Це нагадує мені час зародження інтернету». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні