Категорія
Новини
Дата

«Наступна зима буде не легшою за попередню». Гендиректор ДТЕК заявив, що компанія потребує 8,5 млрд грн на відновлення

1 хв читання

Енергохолдинг ДТЕК втратив майже 40% потужностей через обстріли і потребує 8,5 млрд грн на ремонти. Про це розповів в інтерв'ю Forbes генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Ключові факти

  • Торік ДТЕК заходив у зиму з потужністю 6000 МВт, вийшов із 3700 МВт. Компанія має детальний план, як у наступну зиму зайти з потужністю 4800 МВт. «Минулої зими нас рятувала наявність власних запасів обладнання, – каже Тімченко. – Цієї зими легше не буде».
  • ДТЕК попередньо домовилась з владою про кредит на 5 млрд грн за програмою 5-7-9, каже Тімченко. «В лютому я отримав чітку згоду, що ми отримаємо ці кошти, – каже Тімченко. – На липень ми поки не отримали жодної копійки».
  • Міжнародні фінансові організації не фінансують вугільні станції, тому не можуть напряму дати кошти на відновлення блоків чи трансформаторів на ТЕС, каже він.
  • ДТЕК намагається сформувати запас обладнання, каже СЕО групи компаній. ДТЕК замовляє трансформатори у виробників та за можливості виготовляє власне. Також компанія виводить з консервації енергоблоки та ремонтує те, що можливо відремонтувати.
  • «Ми зробимо все можливе, щоб підготуватись до цієї зими. Це наш головний пріоритет», – сказав Тімченко. Якщо не дадуть кредит – ДТЕК скоротить інвестиції у видобуток вугілля, додав він.

Контекст

Минулого року у звіті ООН було зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення. У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилася третина українських електростанцій.

З 24 лютого Росія нанесла 10 000 ударів по активах ДТЕК та знищила 40% генеруючих потужностей компанії, каже Тімченко.

Наступного опалювального сезону Росія найімовірніше продовжить атаки на енергетичний сектор, включно з газовою інфраструктурою, сказав міністр енергетики Герман Галущенко сказав під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні