Категорія
Новини
Дата

Майже всі потужності вітроенергетики України знищені через війну – дослідження

У новому звіті ООН зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення. У дослідженні також наголошується на потенціалі відновлюваних джерел енергії для стимулювання економічного зростання, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на червень 90% потужностей вітрової енергетики та 30% потужностей сонячної енергії в країні було виведено з експлуатації, йдеться у дослідженні REN21, аналітичного центру з відновлюваних джерел енергії, та Європейської економічної комісії Організації Обʼєднаних Націй (ЄЕК ООН).
  • У звіті розглядається стан відновлюваних джерел енергії у Центральній Азії, на Кавказі, у Південно-Східній та Східній Європі, включаючи Росію, Україну, Албанію та Казахстан.
  • Серед 17 країн регіону Україна останнім часом досягла найбільшого приросту сонячної та вітрової енергії, додавши 8,3 ГВт потужності в період з 2017 по 2021 рік. 
  • Території, у які вторглася Росія, мають чверть загальної вітроенергетичної потужності блоку і пʼяту частину його сонячної енергії. Хоча війна сповільнює зростання у короткостроковій перспективі, вона також виявила потенціал внутрішнього виробництва сонячної та вітрової енергії для забезпечення енергетичної незалежності, йдеться у дослідженні.
  • За даними Міжнародного енергетичного агентства, Україна імпортує більшу частину свого викопного палива: 83% нафти, 50% вугілля та 33% природного газу.
  • «Зростання відновлюваних джерел енергії в регіоні до 2021 року було зумовлене переважно сприятливою політикою та зниженням вартості технологій відновлюваних джерел енергії. Але зараз енергетична безпека стоїть на першому місці», – заявив виконавчий директор REN21 Рана Адіб.
  • За його словами, російське вторгнення в Україну та його побічний вплив на сусідні країни підривають виробництво відновлюваної енергії в короткостроковій перспективі. 

Контекст

У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилась третина українських електростанцій. Їхніх працівників залякують, катують та «кидають» на гроші.

На тимчасово окупованих територіях, крім ЗАЕС, до З0% українських сонячних електростанцій та близько 80% вітрової генерації. На кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних – 6230 МВт.

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав в інтервʼю Forbes гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

Всі свої вітряки також втратила компанія «Віндкрафт Україна» шведського бізнесмена Карла Стурена, колишнього співвласника компанії «Чумак». Він переїхав в Україну в 1994 році. «Віндкрафт» володіє вітроелектростанціями в Херсонській області потужністю 335 МВт, або 20% від загальної кількості.

Усі вітрові електростанції на окупованій території зупинені, каже замміністра Власенко. Продовжують працювати деякі сонячні електростанції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні