Категорія
Новини
Дата

Американський бігтех підтримує домінування акцій США на глобальному фондовому ринку

Акції семи великих технологічних компаній збільшують домінування акцій США на фондових ринках на новий рівень, пише Financial Times. Apple, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Nvidia і Tesla більшу частину року підтримували індекс S&P 500 найбільших американських компаній.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Bloomberg, якби не ці сім компаній, базовий індекс MSCI All-Country World, що включає майже 3000 великих і середніх компаній, знизився б з початку року.
  • У 2023 році ці сім компаній збільшили ринкову капіталізацію майже на $4 трлн порівняно з приростом індексу MSCI на $3,4 трлн. Загалом вони додали до індексу 40 пунктів, а загальне зростання становить 37 пунктів.
Американський бігтех підтримує домінування акцій США на глобальному фондовому ринку /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Американський бігтех підтримує домінування акцій США на глобальному фондовому ринку /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Якщо до грудня не відбудеться різких змін, 2023-й стане восьмим роком за останнє десятиліття, коли частка США у світовій ринковій капіталізації збільшиться.
  • На американські компанії зараз припадає 61% індексу вартістю $60 трлн порівняно з менш як 50% 10 років тому. 
  • Після пристойного початку року світові акції в останні місяці втрачають оберти через побоювання щодо відсоткових ставок і геополітичних ризиків.

Контекст

Нещодавно стало відомо, що компанія OpenAI веде переговори щодо продажу частини акцій своїх поточних співробітників. У межах цієї угоди компанію можуть оцінити у $86 млрд. Так творець ChatGPT може стати однією з найдорожчих приватних компаній у світі, обійшовши американський сервіс платежів Stripe і китайського онлайн-ритейлера Shein. За такої оцінки OpenAI поступатиметься лише SpaceX Ілона Маска та власнику TikTok, компанії ByteDance.

Наразі проходить обговорення угоди з потенційними інвесторами. За даними співрозмовників агентства, поки що умови остаточно не узгоджені й можуть змінитися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні