Apple /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Капіталізація Apple наблизилася до $3 трлн на тлі технологічного буму та ажіотажу щодо ШІ

2 хв читання

Apple Фото Getty Images

Компанія Apple Inc. знаходиться на межі того, щоб стати першою компанією, яка колись досягла ринкової вартості в $3 трлн, це слідує за невпинним ралі на 45% цього року, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Виробник iPhone був на порозі того, щоб увійти в історію в пʼятницю, 30 червня, піднявшись на 0,6% до $190,80 на премаркеті, що призвело б до капіталізації трохи вище за $3 трлн і довело б зростання за рік до 46%. 
  • Завдяки зростанню акцій компанії з початку року її вартість зросла на понад $900 млрд.
  • «Причина, через яку Apple була попереду останні десять років, не в тому, що інвестори нерозважливі, а в тому, що вона реалізує бізнес-стратегію, яка працює, її план доходів працює, і її привʼязка до споживача стає тільки сильнішою»,– сказав Джонатан Кертіс, директор з управління портфелем Franklin Equity Group.
  • Він зазначив, що цілком очікувано, що Apple першою досягла цього рубежу.
  • Протягом 2023 року великі технологічні компанії зростали: індекс Nasdaq 100 зріс на 37%. Ажіотаж з приводу штучного інтелекту сприяв успіху великих техногігантів цього року, в той час як Apple також залишалася привабливою з огляду на її стійкі потоки доходів та величезну базу користувачів.
  • Нещодавні квартальні результати компанії показали відновлення бізнесу iPhone та зменшили побоювання щодо перспектив зростання.

Контекст

Хоча на початку 2022 року Apple ненадовго піднялася вище за рівень у $3 трлн доларів, вона не змогла закритися вище за цей рівень, і цей пік ознаменував початок низхідного тренду, який зійшов нанівець.

3 грудня 2022 року ринкова вартість акцій Apple Inc різко скоротилася, залишивши її нижче за $2 трлн вперше з березня 2021 року.

Акції Apple зростали протягом 2023-го. Інвестори розглядали їх як притулок для капіталу в періоди економічного ризику або невизначеності з огляду на міцність їхнього балансу, програму повернення капіталу та стійкі потоки доходів. Крім того, нещодавні результати виробника iPhone перевершили очікування завдяки відновленню продажів iPhone й зростанню бізнесу у сфері послуг.

5 червня акції Apple досягли нового історичного максимуму, вони зросли на 1,82%, до $184,27, свідчать дані біржі NASDAQ. Попередній максимум зафіксовано 4 січня 2022 року на рівні $182,94. Apple – найбільша за ринковою вартістю публічна компанія, на частку якої припадає близько 7,5% ваги індексу S&P 500. Підйом акцій Apple відбувся після зльоту NVIDIA в 2023-му на тлі оптимізму щодо сфери застосування штучного інтелекту. Це на короткий час спричинило те, що капіталізація виробника чипів перевищила $1 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні