Категорія
Новини
Дата

Найбільший в РФ виробник вторинного свинцю зупинився через санкції. Інші заводи готуються до закриття

В Росії зупинився найбільший в країні завод із виробництва вторинного свинцю – «Фрегат», пише «Комерсант». Декілька інших підприємств готуються до закриття або йдуть у ремонти. Причина – повне припинення експорту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підмосковний завод «Фрегат» призупинив роботу, розповіли джерела та підтвердили в компанії. Мінпромторг досі не видав підприємству ліцензії на експорт свинцю, а внутрішній попит на нього вкрай низький. 
  • З 15 травня по 15 листопада виробники свинцю зобовʼязані отримувати ліцензію на експорт необробленого металу. Постачальник повинен подати ліцензію на збір, утилізацію, обробку та знешкодження старих свинцево-кислотних акумуляторів ОСКАБ (сировина для виробництва свинцю). 
  • «Поки що припинення роботи розраховане на один місяць. Дивитимемося, що буде далі з ліцензуванням. Шукатимемо ринки збуту», – кажуть у «Фрегаті».
  • Загалом у РФ кілька десятків заводів випускають свинець, серед великих: «Розквітмет», «Екорусметал», «Агроприлад» та УГМК. За словами джерел, частина підприємств на межі повної зупинки, деякі пішли у позаплановий ремонт.

Контекст

У Росії її виробляється близько 200 000 т вторинного свинцю на рік. Левова частка свинцю продається за кордон, хоча на світовому ринку частка РФ – близько 6%. За оцінками ІПЕМ, у 2021 році на експорт пішло 127 300 т свинцю, майже половину обсягу купили країни ЄС та Швейцарія. За словами джерел, ЄС не відмовлявся від російського металу, експорт став тільки через проблеми з видачею ліцензій. Але, згідно з пʼятим пакетом санкцій, ЄС заборонить купувати російський свинець з 10 липня.

«Фрегат» щорічно випускає до 40 000 т свинцю та сплавів, тобто близько чверті всього обсягу виробництва цього металу в РФ. За пʼять місяців 2022 року завод випустив близько 17 500 т.

Середня облікова кількість працівників заводу – 227 осіб, їм виплачують дві третини окладу. Виторг ТОВ «Фрегат» в 2021 році становив 7,54 млрд руб., Прибуток – 99,7 млн ​​руб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні