Категорія
Новини
Дата

Найгірший квартальний показник з 2019 року. У Китаї виробництво чипів скоротилося на 4,2% за три місяці

2 хв читання

Виробництво напівпровідників у Китаї скоротилося на 4,2% за перший квартал 2022 року через локдаун у місті Шанхаї – ключовому центрі виробництва чипів. Це був найгірший квартальний показник із 2019 року, коли виробництво мікросхем у країні впало на 8,7%. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на Національне бюро статистики Китаю.

Ключові факти

  • Через спалах коронавірусу місцева влада ввела контроль дорожнього руху. У найбільших в країні виробників мікросхем Semiconductor Manufacturing International Corp. і Hua Hong Semiconductor виникли проблеми з постачанням необхідних компонентів для вироблення мікросхем.
  • Найбільше падіння виробництва було в березні – 5,1%.
  • Технологічні заводи по всій країні будуть змушені припинити виробництво після травня, якщо постачальники в Шанхаї залишаться закритими, написав виконавчий директор Huawei Technologies Co. Річард Ю у пості WeChat минулого тижня.
  • Міністерство промисловості та інформаційних технологій направило чиновників, щоб допомогти компаніям із виробництва чипів у Шанхаї відновити виробництво, попри поширення COVID-19 у найбільшому місті Китаю.

Контекст

Влада Китаю запровадила жорсткий локдаун 13 березня 2022 року через різкий стрибок захворюваності на COVID-19. За даними агентства AFP, 13 березня в Китаї було зареєстровано найбільшу кількість заражень коронавірусом з початку пандемії. У 19 регіонах країни за добу було інфіковано 3100 людей.

У мегаполісі Шанхай, де проживає близько 26 млн людей, запровадили жорсткі обмеження. Було закрито більшість підприємств, ринків та магазинів, людям заборонили виходити з дому. У місті через брак курʼєрів виникла проблема з доставкою продовольства та товарів першої необхідності мешканцям.

Низка керівників китайських автомобільних і апаратних компаній висловили занепокоєння з приводу перебоїв у ланцюжках поставок минулого тижня, оскільки все більше регіонів оголосили про суворіші заходи профілактики після повідомлень про місцеві випадки COVID-19. Серед них технологічний центр виробництва в Куньшані та Чженчжоу.

Локдаун у Шанхаї поставив під загрозу виробництво Apple, оскільки карантин призводить до затримок постачання. Роботу заводів трьох ключових постачальників компанії в Шанхаї – Pegatron, Quanta та Compal – було припинено через карантин, який запровадили після нового спалаху коронавірусу в місті.

«Apple може розглянути перенаправлення замовлень з Pegatron на Foxconn, але ми очікуємо, що обсяг може бути обмеженим через логічну проблему і складність із налаштуванням обладнання», – сказав старший аналітик Isaiah Research Едді Хан. За його словами, за найгіршого сценарію, якщо карантин триватиме понад два місяці й Apple не перенесе виробництво, Pegatron може не випустити 6–10 млн iPhone.

Китай заявив, що склав «білий» список із 666 компаній, у яких пріоритетом є відновлення або продовження діяльності в Шанхаї. Сюди входять Tesla, Volkswagen і її китайський партнер SAIC Motor, а також напівпровідникові та медичні фірми, згідно з копією списку, яку бачив Reuters.

Протягом багатьох років Пекін розглядав домашню індустрію чипів як стратегічну галузь і ключовий компонент своєї гонки за технологічною перевагою. За даними Китайської асоціації напівпровідникової промисловості, у 2021 році виробництво чипів зростало двозначним числом протягом багатьох років на тлі торгової війни зі Сполученими Штатами, хоча Китай все ще імпортував чипи на суму понад $432 млрд у 2021 році.

Слабкий попит у секторі споживчої електроніки також є поганою ознакою для деяких китайських виробників мікросхем. За словами Марка Лю, голови Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, попит на смартфони, комп’ютери та телевізори постраждав через карантинні заходи Китаю.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні