Категорія
Новини
Дата

Наймасованіший обстріл. У Міненерго кажуть про можливий вплив атаки РФ і на енергосистеми країн-сусідів

Сьогоднішній масований обстріл Росією енергетичної інфраструктури України може мати вплив й на енергосистеми деяких сусідніх країн, повідомляє міністр енергетики Герман Галущенко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр зазначив, що Росія знову наносить масштабні ракетні удари по об‘єктах енергетики. 
  • «Це наймасованіший обстріл енергосистеми з початку війни. Ця атака може мати вплив не тільки на енергосистему України, але й на енергосистеми деяких наших сусідів», – каже Галущенко.
  • Влучання відбуваються по всій українській енергосистемі: як по об‘єктах генерації, так і по системі передачі електроенергії. У країні запроваджені аварійні відключення.
  • «Після поразок на військовій і міжнародній аренах ворог здійснює чергову спробу терористичного реваншу і намагається нанести максимальної шкоди нашій енергосистемі напередодні зими», – вважає Галущенко.
  • Очільник Міненерго закликав громадян поставитись з розумінням до критичної ситуації з енергопостачанням.

 Контекст

Ввечері 15 листопада Росія завдала масованого удару по Україні, обстрілюють об’єкти енергетичної інфраструктури України. За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, ситуація критична. Президент України Володимир Зеленський закликав українців залишатись в укриттях.

В Печерському районі Києва є влучання, за попередньою інформацією, в два житлових будинки, повідомив мер Віталій Кличко. За його словами, кілька ракет збили ППО над Києвом.

Ворог уразив обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині. У Львові є проблеми з електропостачанням, перебої в роботі мобільних операторів.

За інформацією мера Харкова Ігоря Терехова, є влучання в обʼєкт критичної інфраструктури, через пошкодження обʼєкта є проблеми з енергопостачанням. Зупинено наземний електротранспорт, метро.

Мер Рівного Олександр Третяк повідомляє про удар окупантів по обʼєкту критичної інфраструктури, деякі частини міста без світла, можливі перебої у роботі мобільного зв’язку.

У частині міста Хмельницького відсутнє електропостачання, ворог завдав двох ракетних ударів по енергетичній структурі Житомирщини. Поки що обласний центр залишається без електроенергії повністю.

Голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін зазначив, що ворог влучив в об’єкт інфраструктури у Кременчуцькому районі, на Вінниччині також є влучання в об’єкт критичної інфрастуктури.

Ворожі ракетні удари не оминули й Кіровоградщину, там зафіксовано два влучання. Вражено обʼєкти енергетичної інфраструктури в Кропивницькому районі.

В Офісі президента повідомили, що найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. В Києві ситуація вкрай важка, запроваджуються спеціальні графіки аварійних відключень. В «Укренерго» змушені розпочати екстрені відключення світла для збалансування енергосистеми та уникнення аварій на обладнанні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні