Категорія
Новини
Дата

НАЗК пропонує накласти санкції проти сервісів Yandex

Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) пропонує внести до переліку кандидатів на міжнародні та українські санкції низку дочірніх компаній Yandex, йдеться в повідомленні відомства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Мова йде не про саму компанію, а про низку сервісів, як внутрішньо-російських, так і міжнародних. Як наголошують в НАЗК, ці сервіси «працюють на російську пропаганду» й «тісно співпрацюють із ФСБ», надаючи їм доступ до масиву приватних даних користувачів. Сервіси Yandex досі доступні для завантаження на платформах App Store та Google Play у світі.
  • «Yandex не став «залежним від держави», а від самого початку створювався як один із елементів обслуговування інтересів російської влади. Він залишається потужним інструментом пропаганди нарівні з російськими телеканалами. Масиви даних Яндексу зберігаються у трьох великих дата-центрах, які знаходяться в рф. До них має цілодобовий доступ ФСБ, причому цілком офіційно», – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков. 
  • Зокрема сервіси «Яндекс-поиск» (прибирає з видачі інформацію про війну в Україні), «Яндекс-деньги» (на 75% належить державному «Сбербанку Росії»), сервіси «Яндекс-еда» та «Яндекс-такси» (мають дані про домашні та робочі адреси клієнтів).
  • Найнебезпечнішими у НАЗК назвали сервіси «Яндекс-карты» та «Яндекс-навигатор», якими українські водії можуть користуватися через VPN навіть після вторгнення. Через ці сервіси РФ може отримувати дані про рух військової техніки та про режимні об’єкти на території України. 

Контекст 

Уряди Латвії, Естонії, Британії, Франції і Казахстану обмежили або заборонили один із закордонних сервісів «Яндексу» – Yango (доставка їжі та таксі). Цей сервис працював у 16 країнах за межами РФ. 

Доля «Яндексу» тривалий час була предметом спекуляцій після того, як у листопаді минулого року компанія оголосила про плани провести корпоративну реструктуризацію і виділити з материнської компанії, зареєстрованої в Нідерландах, прибутковий російський бізнес.

Агентство Reuters зазначало, що акціонери Yandex NV можуть заробити $7 млрд на повному продажі свого російського бізнесу. 

У 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, в результаті якої «золоту акцію» компанії отримав Фонд громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення компанії. 

Засновник «Яндексу» Аркадій Волож потрапив під санкції Євросоюзу в червні 2022 року. ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Після потрапляння під санкції Волож пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

У серпні цього року Волож висловився проти «варварської» війни РФ в Україні. Через кілька днів після цієї заяви юристи бізнесмена звернулися до ЄС із проханням скасувати обмежувальні заходи. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні