Категорія
Новини
Дата

Росія досі не націоналізувала «Яндекс» через побоювання відтоку технічних спеціалістів – Reuters

Страх перед виїздом ІТ-фахівців, або ж «відтоком мізків», є основним фактором, що перешкоджає Москві націоналізувати «Яндекс», пише Reuters із посиланням на чотири джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Доля «Яндекса» була предметом численних спекуляцій з того часу, як у листопаді минулого року компанія оголосила про плани провести корпоративну реструктуризацію, що зрештою має призвести до того, що її основний прибутковий бізнес у Росії буде виділено з материнської компанії, зареєстрованої в Нідерландах.
  • Як провідна російська технологічна компанія, в якій працюють одні з кращих розробників країни з більш ніж 20 000 співробітників, «Яндекс» була однією з небагатьох російських фірм із справжніми глобальними амбіціями до того, як Москва розвʼязала війну проти України в лютому 2022 року.
  • Багато хто з її співробітників переїхав за кордон, зокрема до Сербії, де її нові офіси швидко заповнюються. Максут Шадаєв, голова Мінцифри Росії, заявив у грудні, що 2022 року Росію залишило близько 100 000 ІТ-фахівців.
  • А в технічній компанії поглинання державою, яке спровокує відтік фахівців, може завдати серйозних збитків, згідно з джерелами.
  • «Очевидно, що якщо (націоналізація) відбудеться, компанія поступово зійде нанівець, – сказав один із людей, знайомих із перебігом переговорів. – І це, ймовірно, те, що заважає вживати жорстких заходів».
  • Засновник «Яндекса» Аркадій Волож у своїй заяві в четвер, засудив вторгнення Росії, і сказав, що він був зосереджений на вивезенні «талановитих російських інженерів» із країни з початку війни. Поки що незрозуміло, чи можуть коментарі Воложа вплинути на те, як Росія вирішить вчинити з компанією.

Контекст

Джерела повідомили агентству в травні, що акціонери голландської холдингової компанії «Яндекса» Yandex NV можуть заробити $7 млрд на повному продажі свого російського бізнесу і що «Яндекс» отримав пропозиції від кількох російських мільярдерів. Однак ймовірність того, що «Яндекс» успішно позбудеться акцій, знижується, кажуть три джерела. Наразі переговори призупинено. 

Андрій Костін, генеральний директор державного російського кредитора ВТБ, у червні запропонував Москві взяти на себе тимчасовий контроль над активами «Яндекса», засудивши той факт, що західні інвестори отримають зиск. ВТБ був єдиною стороною, яка публічно заявила, що подавала заявку на купівлю «Яндекса», а потім оголосила про вихід із процесу. Два джерела сказали, що ВТБ ніколи не був серйозним покупцем з огляду на санкції проти державного кредитора.

За словами двох джерел, для «Яндекса» санкції США минулого місяця проти Олексія Кудріна, колишнього міністра фінансів, який виступає посередником між Кремлем і компанією, стали ще однією проблемою.

Cумарні прямі втрати найбільших європейських компаній у Росії з початку війни сягнули €100 млрд. Знецінення активів та інші списання відображені у звітах 176 із 600 проаналізованих компаній, більше половини припали на нафтогазовий та енергетичний сектори. Рішення Москви захопити контроль над російськими підприємствами імпортерів газу Fortum і Uniper у квітні, за яким пішла націоналізація Danone і Carlsberg минулого місяця, може свідчити про подальші проблеми для бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні