Категорія
Новини
Дата

НАЗК уперше виключило з кандидатів на санкції росіянина, який звільнився з посади та публічно засудив режим Путіна

Національне агентство з питань запобігання корупції України (НАЗК) вперше виключило російського бізнесмена зі списку кандидатів на санкції. Ця особа засудила путінський режим та звільнилася з посади члена правління однієї з найбільших державних компаній РФ, ідеться в повідомленні НАЗК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Особа, яка раніше була ідентифікована НАЗК як кандидат на санкції та її прізвище опубліковано на вебсайті «Війна&санкції», звернулась до НАЗК із проханням виключити її зі списку. Перед цим бізнесмен засудив путінський режим та звільнився з посади члена правління однієї з найбільших держкомпаній РФ.
  • Прізвище росіянина в НАЗК не називають. Але повідомили, що компанія входить до десятки найбільших за виручкою в сфері енергетики. Вона сплачує величезні суми податків до російського бюджету, чим фактично фінансує тероризм, зазначили в агентстві.
  • Інші 16 000 кандидатів, які ще мають шанс не потрапити під міжнародні санкції, можуть знайти себе в списку на вебсайті «Війна&санкції», кажуть в НАЗК.
  • Частина «кандидатів» уже опинилась під міжнародними санкціями. Серед них низка керівників державної компанії «Ростех»: член правління та заступник гендиректора Ігор Зав’ялов, заступник гендиректора Максим Виборних та директор із внутрішнього аудиту Наталія Смирнова.
  • Названі особи вже потрапили до санкційного списку США. Якби вони заздалегідь звільнилися зі своїх посад, то мали б шанс уникнути санкцій та арешту активів, наголосили в НАЗК.

Контекст

Для того щоб не потрапити під міжнародні санкції, визначений НАЗК кандидат має публічно засудити російський режим, звільнитися зі своєї посади в держорганах чи компанії або ж виконати іншу дію, яку передбачено для відповідної категорії.

Мета забезпечення таких звільнень та засуджень режиму – послабити здатність РФ вести війну, пояснюють у НАЗК. Такий механізм визначено групою Єрмака–Макфола щодо санкцій у Дорожній карті індивідуальних санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні