Андрій Пишний
Категорія
Новини
Дата

Пишний: НБУ не планує відмовлятися від фіксованого курсу та не бачить підстав для його підвищення. МВФ не проти

1 хв читання

Андрій Пишний

НБУ поки продовжить утримувати фіксований курс долара, підстав для перепривʼязки регулятор наразі не бачить, заявив під час інтервʼю Forbes голова НБУ Андрій Пишний.

Ключові факти

  • «Спільна позиція ключового персоналу НБУ – фіксований курс ще повинен відігравати певний час свою роль. І я її підтримую», — сказав Пишний.
  • За його словами, НБУ не бачать підстав для перепривʼязки курсу. «Однак і повернення до плавання ми вважаємо передчасним», — зазначив голова Нацбанку.
  • Він підкреслив, що поточна прив’язка курсу гривні до фіксованого показника тимчасова. Рано чи пізно регулятор повернеться до плаваючого курсу та інфляційного таргетування, додав Пишний.
  • «Фіксований курс – це вимушена річ та відхід від ринкових принципів, — сказав він. — Але це дозволило вгамувати ситуацію взяти її під контроль і забезпечити якір для населення та бізнесу в умовах ідеального шторму».
  • Пишний також зазначив, що НБУ та МВФ не мають принципових розбіжностей з цього питання.

Контекст

21 липня скорегував офіційний фіксований курс гривні до долара на 25%, до 36,5686 грн/$. До цього моменту починаючи з 24 лютого НБУ фіксував курс на рівні 29,25 грн/$.

21 листопада професор Університету Каліфорнії-Берклі Юрій Городніченко опублікував окрему статтю, у якій закликав Нацбанк повернутися до гнучкого курсоутворення. «Через природу фіксованого обмінного курсу з плином часу накопичуються потенційні викривлення цін та дисбаланси», – написав він у матеріалі на «Вокс Україна».

Ще у серпні група з восьми економістів, що представляють топуніверситети у Європі та США, підготували серію рекомендацій українському уряду про те, яку економічну політику варто проводити в умовах війни. Однією з ключових позицій вже тоді була відмова від фіксованого курсу долару.

Опитані Forbes представники уряду та економічного комітету Верховної Ради висловились за збереження фіксованого курсу прийнамні у найближчі місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні