Андрій Пишний
Категорія
Новини
Дата

Пишний: НБУ не планує відмовлятися від фіксованого курсу та не бачить підстав для його підвищення. МВФ не проти

Андрій Пишний

НБУ поки продовжить утримувати фіксований курс долара, підстав для перепривʼязки регулятор наразі не бачить, заявив під час інтервʼю Forbes голова НБУ Андрій Пишний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Спільна позиція ключового персоналу НБУ – фіксований курс ще повинен відігравати певний час свою роль. І я її підтримую», — сказав Пишний.
  • За його словами, НБУ не бачать підстав для перепривʼязки курсу. «Однак і повернення до плавання ми вважаємо передчасним», — зазначив голова Нацбанку.
  • Він підкреслив, що поточна прив’язка курсу гривні до фіксованого показника тимчасова. Рано чи пізно регулятор повернеться до плаваючого курсу та інфляційного таргетування, додав Пишний.
  • «Фіксований курс – це вимушена річ та відхід від ринкових принципів, — сказав він. — Але це дозволило вгамувати ситуацію взяти її під контроль і забезпечити якір для населення та бізнесу в умовах ідеального шторму».
  • Пишний також зазначив, що НБУ та МВФ не мають принципових розбіжностей з цього питання.

Контекст

21 липня скорегував офіційний фіксований курс гривні до долара на 25%, до 36,5686 грн/$. До цього моменту починаючи з 24 лютого НБУ фіксував курс на рівні 29,25 грн/$.

21 листопада професор Університету Каліфорнії-Берклі Юрій Городніченко опублікував окрему статтю, у якій закликав Нацбанк повернутися до гнучкого курсоутворення. «Через природу фіксованого обмінного курсу з плином часу накопичуються потенційні викривлення цін та дисбаланси», – написав він у матеріалі на «Вокс Україна».

Ще у серпні група з восьми економістів, що представляють топуніверситети у Європі та США, підготували серію рекомендацій українському уряду про те, яку економічну політику варто проводити в умовах війни. Однією з ключових позицій вже тоді була відмова від фіксованого курсу долару.

Опитані Forbes представники уряду та економічного комітету Верховної Ради висловились за збереження фіксованого курсу прийнамні у найближчі місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні