Категорія
Новини
Дата

Валютна виручка, ПДВ, верифікація. Уряд готує нові правила для експортерів агропродукції

Кабінет Міністрів України змінить правила експорту аграрної продукції для боротьби з тіньовим ринком. Про це повідомила Українська зернова асоціація (УЗА). Зокрема, експортерів зобовʼяжуть ставати на облік в державному аграрному реєстрі, йдеться в повідомленні.

Ключові факти

  • Як стало відомо УЗА на координаційній раді при Мінагрополітики, відповідну постанову уряд планує опублікувати 30 жовтня. 
  • Протягом 10 діб будуть відпрацьовані деталі оновленої процедури експорту, що передбачатиме, як заявляють автори, боротьбу з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну, йдеться в повідомленні.
  • Згідно з нововведеннями, компаніям, що займаються експортом агропродукції потрібно буде стати на облік в державному аграрному реєстрі (ДАР). Верифікація в ДАР відбуватиметься за наявності свідоцтва про платника податків станом на 23 лютого 2022 року та зараз. 
  • За даними УЗА, компаніям також потрібно не мати простроченого повернення валютної виручки. Інакше, експортеру доведеться отримувати ліцензію на експорт агропродукції, пояснили в асоціації.
  • Ще одним нововведенням буде зміна процедури повернення ПДВ експортерам, яке буде відбуватися лише після повернення валютної виручки експортером, зазначила УЗА. Термін повернення виручки зменшено зі 180 до 90 діб. Окрім того, Нацбанк заборонить закривати рахунки до зняття валютного контролю.

Контекст

Україна у 2022 році експортувала агропродовольства на суму $23,6 млрд, що на 15% менше, ніж у 2021 році.

У першому півріччі 2023 року експорт аграрної продукції досяг $11,8 млрд, що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, свідчать дані Української асоціації аграрного експорту. За даними асоціації продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, зокрема спостерігалось зростання виручки від експорту молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, усіх видів кондитерської продукції.

Українські експортери за січень–серпень 2023 року найбільше доходів отримали від продажу за кордон зернових культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, гречки, сорго, жита), що становить чверть усього експорту за досліджуваний період на суму $6,1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні