Категорія
Гроші
Дата

НБУ виводить з ринку Конкорд Банк, що обслуговував чверть української гральної індустрії. Чому регулятор прибирає черговий банк

НБУ виводить з ринку Конкорд Банк, що обслуговував чверть української гральної індустрії. Чому регулятор прибирає черговий банк /колаж Анастасія Левицька

колаж Анастасія Левицька

Правління Нацбанку вирішило відкликати банківську ліцензію Конкорд Банку. Формальна підстава – систематичне порушення законодавства у сфері фінмоніторингу. Неформальна – значний бекграунд установи в обслуговуванні грального бізнесу. З чим саме повʼязано рішення НБУ

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ввечері 1 серпня НБУ оголосив про рішення вивести з ринку Конкорд Банк за порушення у сфері фінансового моніторингу. Пʼять місяців тому зі схожим формулюванням Нацбанк відкликав ліцензію у Айбокс Банку Альони Шевцової. Це не співпадіння. Співрозмовники Forbes у правоохоронних органах, НБУ, серед нардепів та учасників ринку називали саме «Айбокс» і «Конкорд» головними конкурентами на ринку так званих high-risk операцій, що найчастіше повʼязані з гральним бізнесом.

Ці ж установи фігурували у розслідуванні стосовно ухилення гемблінгових компаній від оподаткування за допомогую схеми міскодингу. На момент виведення з ринку на долю «Конкорда» припадало приблизно 25% ринку грального бізнесу, зазначають два співрозмовники на банківському ринку, що попросили не згадувати їхніх імен у цій статті через високу сенситивність теми.

Через що цей банк втратив ліцензію та що відбувається на ринку платежів для «ризикованого бізнесу»?

Чому НБУ виводить з ринку Конкорд Банк

Після виведення з ринку «Айбоксу» та санкцій проти Parimatch міскодинг практично зник з українського ринку, говорить директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов. «Не всі банки були задіяні у схемі міскодингу свідомо, – каже він. – Більшість гравців впровадили засоби моніторингу, що дозволяють відстежувати такі операції».

Більша частина банківського сектору почала уникати міскодингу ще в грудні минулого року, коли СБУ та БЕБ почали розслідування щодо ухилення від оподаткування гральною індустрію, провівши обшуки й у низці банків, розповідає на правах анонімності один із менеджерів НБУ (він не уповноважений давати офіційні коментарі з цієї теми).

Чому тоді регулятор ухвалив найбільш жорстке рішення для «Конкорду»? Далися взнаки серйозні порушення з минулого. Востаннє регулятор оштрафував банк на 400 000 грн на початку червня – за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу при обслуговуванні клієнтів. Тоді ж штраф у 391 000 грн за порушення вимог фінмоніторингу отримала фінансова компанія «Хантер», яку контролюють акціонери банку. НБУ також анулював за систематичні порушення ліцензії компанії на надання послуг з фінансового лізингу, факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту. 

Найбільший штраф «Конкорд» отримав у липні 2022-го – 60,4 млн грн. «Хантер» наштовхувалася за штрафи за поганий фінмон у березні 2023 року та червні 2022-го.

Цього разу банк теж міг обмежитися суттєвим штрафом, зазначали напередодні три співрозмовники Forbes у регуляторі та на банківському ринку. Вирішальне значення відіграли результати останньої перевірки у банку. Вона підтвердила систематичні операції «сірого» грального бізнесу у минулі роки, уточнює один із посадовців, який знайомий з результатами перевірки (він попросив не вказувати свого імені та місця роботи у цій статті через високу юридичну сенситивність теми).

Хто володіє Конкорд Банком

Хто володіє Конкорд Банком

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Власниці банку «Конкорд» – рідні сестри Юлія та Олена Сосєдки. Як вони зʼвилися у банківському бізнесі? В промо-матеріалі на Економічній правді, опублікованому влітку 2018-го Олена Сосєдка розповідала, що вивчала банківську справу у Москві та після повернення у Дніпро почала працювати у компанії «Оствінд капітал», яка займалася приватизацією та скуповуванням акцій підприємств, де вже працювала її старша сестра як партнер.

Олена теж швидко отримала партнерство та почала розвивати власний бізнес, зокрема в сфері IT. Зокрема це сервіс i.ua.

Конкорд Банк заснований 7 серпня 2006 року. Штаб-квартира установи знаходиться у Дніпрі.

У 2012-му Сосєдки стали бенефіціарами банку. У 2014 році вони збільшили власний пакет до контрольного. Процесингову інфраструктуру, що дозволила збудувати бізнес з обробки платежів, партнерки купили у Фонду гарантування вкладів.

Співрозмовник Forbes у Нацбанку зазначає, що у регулятора немає підстав вважати, що Сосєдки не є реальними бенефіціарами «Конкорду».

За даними НБУ, станом на 1 червня 2023-го активи банку складали 4,5 млрд грн, зобовʼязання – 3,7 млрд грн, прибуток – 93,2 млн грн. 

«Частка фінустанови становила 0,17% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України», – зазначає пресслужба НБУ. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 01 липня 2023 року становить 1 116,25 млн грн.

Що залишиться від ринку платежів для грального бізнесу

Місячні обороти грального бізнесу у періоди пікового використання схем міскодингу могли сягати 10 млрд грн, зазначали раніше в НБУ.

Після падіння «Айбоксу» у «Конкорді» обслуговувався кожен четвертий гравець грального ринку, зазначили два співрозмовники з банківського ринку. Більшість таких компаній є клієнтами нещодавно націоналізованого Сенс банку. На його долю припадає не менше 50% ринку, каже один з фінансистів. Оцінка іншого співрозмовника щодо «Сенсу» – 80% легальної «ігорки».

Сенс банк справді обслуговує левову частку легального ігорного бізнесу та виступає банком-еквайєром для більшості гравців, розповів Forbes акціонер однієї з легальних беттінгових компаній, який побажав не розкривати своє імʼя через високу сенситивність теми. Також у «Сенсі» обслуговуються платіжні фінкомпанії, що співпрацюють з «ігоркою».

Після націоналізації банку у учасників ринку були деякі побоювання, щодо подальшого обслуговування в банку, але поки що масованого перетоку з нового держбанку в інші банківські установи не відбулося, говорить співрозмовник. «Ми це бачимо за реквізитами», – зазначає він.

За словами співрозмовника Forbes у одній з гральних компаній, окрім Сенс банку індустрію обслуговують Укргазбанк, «Альянс», Акордбанк та «Південний». Ймовірно, що саме ці установи отримають частину ринку, яка належала «Конкорду», говорить він. Після публікації у пресслужбі «Південного» зазначили, що установа не працює з гральним бізнесом, оскільки не має ліцензії на high risk операції. Голова правління Акордбанку Олексій Руднєв також заявив, що його банк не має відповідних ліцензій та не надає послуг з інтернет-еквайрингу. У Альянс Банку вказали, що така інформація не відповідає дійсності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні