Категорія
Новини
Дата

НБУ презентував нову стратегію. Вона враховує вторгнення РФ і відновлення країни (оновлено)

Національний банк України розробив нову інституційну стратегію, яка враховує фактори впливу вторгнення РФ на умови функціонування фінансової системи та сфокусована на захисті фінансової стабільності й відновленні країни, повідомили у регуляторі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

Таким чином, стратегію НБУ до 2025 року після дворічного впровадження було змінено на нову.

Зазначається, що вона дасть змогу центробанку з урахуванням зовнішніх факторів розширити зону визначеності та сформувати альтернативні плани дій.

Реалізація стратегії буде здійснюватися за пʼятьма цілями:

  1. Стійка гривня (поступове послаблення та зняття валютних обмежень, поступовий перехід до гнучкості обмінного курсу, повернення фокусу монетарної політики на інфляцію, розроблення стратегії повернення до інфляційного таргетування, валютної лібералізації та переходу до гнучкого обмінного курсу);
  2. Фінансова стабільність (збалансоване регулювання та нагляд; стійка та спроможна банківська система; страховий ринок, готовий підтримувати відновлення; прозорий та технологічний небанківський фінансовий та платіжний ринок; стійка інфраструктура фінринку);
  3. Фінансова система працює на відновлення країни (розвинені фінансовий та кредитний ринки, а також ринок страхових послуг та інфраструктура ринків капіталу, фінансово грамотне населення та підприємці);
  4. Сучасні фінансові послуги (технологічний розвиток фінринку, цифрові фінпослуги, відновлення інфраструктури на деокупованих територіях – Power Banking 2.0, стійкість готівкового обігу ті інші);
  5. Ефективний центральний банк (посилення комунікації регулятора, цифрова трансформація та інші ініціативи).

Згідно зі стратегією, вказані цілі деталізуються у 24 стратегічних ініціативах, над якими НБУ працюватиме упродовж найближчих років. Перші чотири цілі спрямовані на задоволення потреб учасників фінансової екосистеми, а остання – на внутрішню трансформацію НБУ.

«Цією стратегією ми заявляємо, що НБУ не просто сприймає події, що відбуваються навколо, в пасивному режимі, точково реагуючи на ті чи інші ризики. Ми маємо бачення та розуміємо траєкторію свого руху та руху країни», – заявив очільник НБУ Андрій Пишний.

За словами Пишного, робота над стратегією розпочалася у січні 2023 року.

Заголовок новини було змінено. У Нацбанку уточнили, що стратегія діятиме не до 2025 року, а є безстроковою.

Контекст

20 травня 2021 року Нацбанк презентував попередню стратегію до 2025 року. Реалізація стратегії мала здійснюватися за трьома стратегічними напрямами: сприяння відновленню та розвитку економіки, цифрові фінанси як драйвер для цифровізації економіки, інституційний розвиток та операційна досконалість НБУ.

Нещодавно Національний банк значно поліпшив макроекономічні очікування на 2023 рік. Ціни підвищуватимуться повільніше, а ВВП зросте попри війну, вважає регулятор, чиї прогнози є одним із ключових індикаторів стану справ у економіці.

У січні, коли масштаби та наслідки атак РФ на енергетичну інфраструктуру України були незрозумілими, НБУ закладав символічне зростання ВВП цьогоріч у 0,3%. Тепер же макроекономісти Нацбанку бачать підстави для економічного зростання на 2% після обвалу у 29,1% у 2022-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні