Категорія
Новини
Дата

НБУ разом з Мінекономіки готує рішення про часткове зняття валютних обмежень для імпортерів

Національний банк України (НБУ) разом із Міністерством економіки опрацьовує варіанти пом’якшення валютних обмежень для імпортерів. Про це йдеться у письмовому коментарі Forbes пресслужби НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінекономіки наполягає на тому, щоб НБУ скасував обмеження на купівлю валюти та її переказ для купівлі імпортних товарів уже з 1 липня, каже перший заступник міністра економіки Денис Кудін. Вони добре спрацювали на початку війни, але зараз гальмують розвиток бізнесу, вважає він. Нині за рішенням НБУ це можливо лише для критичного імпорту, перелік якого затверджує Кабмін.
  • Натомість НБУ не планує так швидко відмовлятися від чинних правил, зазначає топменеджер Нацбанку, що просив не згадувати його імені у цій статті.
  • Офіційно пресслужба регулятора повідомила, що закон про повернення ПДВ та мита на імпортні товари, які було скасовано на початку війни, створить передумови для скасування обмежень на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту товарів. Нацбанк разом із Мінекономіки опрацьовує варіанти пом’якшення обмежень для імпортерів, повідомили Forbes у Нацбанку.

Контекст

Верховна Рада 21 червня скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон має запрацювати з 1 липня.

Автори законопроєкту стверджують, що за тиждень унаслідок дії звільнення від оподаткування ввізним митом та ПДВ імпортних товарів до бюджету не надійшло 417 млн грн, а у структурі імпорту значну частку займають товари не першої необхідності.

Водночас за перший тиждень унаслідок дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ ввезення автомобілів до бюджету не надійшло 350 млн грн, зараз щоденно сума пільг становить понад 100 млн грн, при цьому вже ввезено понад 3000 автомобілів і зафіксовано непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні