Категорія
Новини
Дата

НБУ спростував інформацію щодо збору даних про платежі фізосіб

Національний банк України не збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, йдеться у повідомленні НБУ. Раніше низка ЗМІ повідомили, що щопонеділка банки нібито мають надсилати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в інтернеті за попередній тиждень. У листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізосіб, зазначила пресслужба регулятора.

Ключові факти

  • НБУ з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо госпсуб’єктів, надавачів платіжних послуг – юросіб, які користуються послугами банків з електронної комерції. Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб, йдеться у повідомленні НБУ.
  • У Нацбанку пояснили, що лист-нагадування № 25-0005/38228 банкам було надіслано для того, щоб «звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах». 
  • «Саме цей уточнюючий лист Національного банку оприлюднив підсанкційний проросійський ресурс «Страна.юа» з провокаційно недостовірною його інтерпретацією», – йдеться у коментарі НБУ.

Контекст

НБУ використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях для посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України, йдеться у повідомленні.

Аналіз такої узагальненої інформації дав змогу Нацбанку виявити проблематику використання послуг банків, у тому числі електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу.

Наразі НБУ продовжує перевірку низки банків та небанківських фінансових установ, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та у сфері платіжного законодавства, зазначається в повідомленні.

Зазначені дії, за оцінками Мінфіну, сприяли збільшенню податкових надходжень до бюджету. За перші п’ять місяців 2023 року було перераховано до бюджету за організацію азартних ігор майже 2,4 млрд грн, водночас за весь 2022 рік – лише 731 млн грн (з яких 220 млн грн надійшли у грудні, тобто з моменту початку посиленого нагляду з боку НБУ), а за 2021 рік – лише 205 млн грн, зазначили в НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні