Категорія
Новини
Дата

НБУ вимагає від польського Getin Holding продати Ідея Банк протягом пів року

1 хв читання

Польський Getin Holding має пів року на продаж 100% частки в статутному капіталі Ідея Банку (Львів). Про це йдеться у повідомленні холдингу на Варшавській фондовій біржі, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Getin Holding 2 травня отримав рішення Комітету з питань нагляду та регулювання банківської діяльності, оверсайт-нагляду за платіжними системами НБУ від 29 квітня цього року з вимогою відчуження Getin Holding 323 072 875 акцій Ідея Банку, йдеться у повідомленні.
  • Аналогічну вимогу висунуто щодо основного власника Getin Holding Лешека Чарнецького, від якого НБУ зажадав упродовж пів року продати Getin Holding 145 318 179 акцій, або 44,98% Ідея Банку, запропонувавши як альтернативу продати частку Чарнецького в Getin Holding або LC Corp BV, що належить йому і яка володіє 34,17% в Getin Holding.
  • НБУ встановив термін на виконання цих вимог – шість місяців із дня набуття чинності постановою 29 квітня.
  • Правління емітента наразі аналізує правові наслідки рішення та оптимальні дії для захисту інвестицій в IBU відповідно до чинного законодавства, зазначає Getin Holding.

Контекст

Ідея Банк – один із найстаріших на українському ринку. Банк був зареєстрований у серпні 1989 року як банк розвитку лісової та деревообробної промисловості Прикарпатлісбанк. У червні 2007-го банк купила польська фінансова група Getin Holding S.A.

Згідно з даними НБУ, станом на початок березня 2024 року Ідея Банк за розміром активів посідав 26-те місце (11,01 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні. Його чистий прибуток за 2023 рік становив 509,9 млн грн.

У грудні 2019 року польський холдинг підписав угоду з Dragon Capital. Ціна купівлі мала становити близько 1,4 млрд грн. У червні 2020 року сторони повідомили, що угода не відбудеться.

2020-го власник польського Idea Bank Лешек Чарнецкі став фігурантом розслідування польських правоохоронців, сам банк через борги передали одному з найбільших банків Польщі Pekao S.A. Як тоді пояснювали Forbes у Getin Holding, український Ідея Банк у складі холдингу був відокремлений від Idea Bank Poland, тому розслідування не вплинуло на активи в Україні.

У лютому 2022 року через початок повномасштабного вторгнення Getin Holding проінформував у повідомленні на Варшавській біржі про зрив продажу «Ідея Банку» ПУМБ Рината Ахметова.

У березні минулого року НБУ визнав небездоганною ділову репутацію і самого польського холдингу, і його основного власника Чарнецького. 

Нацбанк тимчасово позбавив Getin Holding права голосу щодо 100% акцій Ідея Банку і встановив для холдингу і Чарнецького річний термін для усунення порушення, а через рік відмовився повернути холдингу право голосу. Крім того, НБУ погодив довірчим управителем Ідея Банку президента Польсько-української господарської палати Яцека Пєхоту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні