Категорія
Новини
Дата

НБУ позбавив ліцензій власника найбільшої в Україні мережі обмінників

Національний банк України анулював ліцензії ТОВ «Фінод». Про це йдеться в повідомленні пресслужби НБУ. Цій компанії належить мережа з понад 400 пунктів обміну валюти. 

Ключові факти

  • Рішення про анулювання усіх ліцензій Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 21 серпня.
  • Підстава – ТОВ не усунуло виявлені порушення у своїй діяльності у встановлений строк. Про які порушення йдеться, у Нацбанку не уточнили.

Контекст

У лютому цього року НБУ оштрафував ТОВ «Фінод» на 2 млн грн за порушення порядку здійснення торгівлі іноземною валютою в готівковій формі. 

Тоді крім штрафу ТОВ отримало два письмових застереження за порушення умов та порядку торгівлі іноземною валютою.

Дані НБУ свідчать, що ТОВ «Фінод» володіє однією з найбільших мереж обмінників валюти в Україні. У компанії 432 обмінники – під час війни їхня кількість збільшилася на два. Її ключовий власник, одесит Олексій Штевнін (85%), має бізнес у сфері оптової торгівлі кавою, чаєм та прянощами.

НБУ позбавив ліцензій власника найбільшої в Україні мережі обмінників /Фото 1

За останні три місяці доходи небанківських обмінників валюти впали на 20-30%, каже заступник директора одного з найбільших гравців цього ринку фінкомпанії «Альфа-Інвест Груп» Володимир Січовий.

Значне укріплення готівкової гривні – лише одна з проблем. Минулоріч НБУ заборонив обмінникам використовувати традиційні вуличні табло з курсами, а Верховна Рада ухвалила закон, за яким індустрія повинна авансом сплачувати податок на прибуток.

Та головне – чи не вперше за останні пʼять років обмінники почали програвати конкуренцію банкам за роздрібних клієнтів. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні