Категорія
Новини
Дата

НБУ заявив про готовність вжити заходів для забезпечення стійкості валютного ринку

1 хв читання

Національний банк України вважає, що темп послаблення гривні протягом останніх тижнів може створити додаткові ризики для стійкості валютного ринку та відтак цінової стабільності, повідомив регулятор у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Тому Національний банк готовий вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку, необхідних для подальшого забезпечення цінової стабільності», – заявив НБУ.
  • У центробанку вказали, що досі курсова динаміка, попри певне послаблення гривні, узгоджувалася з метою НБУ забезпечити помірну інфляцію, що підтверджує її наближення до цільового рівня 5% у червні.
  • Поточне послаблення курсу гривні на валютному ринку регулятор повʼязує з розширенням чистого попиту протягом останніх двох місяців під впливом збільшення бюджетних видатків, значна частина яких матеріалізується в попит на валюту, травневої валютної лібералізації, а також тимчасового зменшення пропозиції валюти аграрним сектором. Останній фактор у НБУ пояснюють вичерпанням торішнього врожаю та «ефектами від окремих рішень із царини регулювання граничних строків розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції».
  • Нацбанк зазначив, що зараз є всі передумови для забезпечення стійкості валютного ринку. «Незабаром почне надходити валюта від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору створює можливості для активного експорту та інших товарних груп і становить $24 млрд», – повідомив НБУ.
  • Зокрема, вже цього місяця центральний банк України очікує на надходження $3,9 млрд від США. Відповідно, міжнародні резерви знову перевищать рівень $40 млрд.

Контекст

НБУ пояснював ослаблення курсу гривні зростанням видатків уряду після отримання зовнішнього фінансування в березні–квітні, а також впливом найбільших з початку повномасштабної війни помʼякшень валютних обмежень для підприємств.

У 2024 році долар за офіційним курсом подорожчав уже на 8%.

Позначку в 40 грн/$ офіційний курс пробив 24 травня. А готівковий долар в Україні коштував 40 грн ще наприкінці лютого 2015 року, але цей показник протримався лише декілька годин, після чого відкотився майже удвічі.

Вже під час великої війни готівковий курс подолав позначку у 40 грн у липні 2022-го, а у вересні 2022-го наближався до 42 грн. Згодом часткове послаблення валютних обмежень призвело до зближення готівкових курсів з міжбанківським, і долар «на вулиці» знову став дешевшим за 40 грн. Зараз готівковий долар дуже близький до міжбанківського: відхилення становить лише 5–15 копійок.

У держбюджет-2024 Кабмін заклав середньорічний курс 40,7 грн/$.

Уряд очікує середньорічний курс гривні до долара на рівні 45 грн у 2025 році, 46,5 грн – у 2026-му, 46,4 грн – у 2027 році, йдеться у бюджетній декларації на 2025–2027 роки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд