Категорія
Новини
Дата

Уряд рекомендував НБУ збільшити строки розрахунків при експорті чи імпорті деяких товарів. Подробиці

2 хв читання

Кабінет Міністрів надав можливість Національному банку встановлювати винятки щодо граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів для оборонної промисловості, повідомляє Мінекономіки. Також уряд рекомендував збільшити терміни розрахунків за такими операціями у сфері машинобудування, або з великим плечем доставки.

Ключові факти

  • Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 21 червня. Кабмін надав можливість Нацбанку встановлювати винятки зі строків розрахунків за операціями експорту-імпорту для виконавців державних контрактів з оборонних закупівель. 
  • Це важливо для підприємств, які, наприклад, хочуть посилити свої потужності та потребують високотехнологічного імпортного обладнання, яке довго виготовляється, повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко. 
  • Також за ініціативи Федерації роботодавців та після консультацій з бізнесом уряд рекомендував НБУ збільшити граничні строки за операціями з експорту-імпорту низки товарів. Йдеться, зокрема, про продукцію машинобудування, що допоможе виробникам налагодити чи розширити виробництво. 
  • «Рішення стосується також позицій, експорт яких ускладнився через обмеження у роботі портів. Наприклад, продукції металургії чи агросектору», – додала вона.

Згідно з рішенням, Нацбанку рекомендується збільшити зі 180 до 270 днів розрахунки за операціями експорту-імпорту, зокрема:

  • верстати для обробки різних матеріалів, в т. ч. лазерні, токарні верстати, оброблювальні центри і т. д.
  • водоструминні різальні машини;
  • машини (включаючи преси) для обробки металів;
  • машини та апарати для паяння або зварювання;
  • шасі, кузови, причепи та напівпричепи тощо;
  • машини сільськогосподарські, садові або лісогосподарські для підготовки або оброблення ґрунту;
  • труби та трубки;
  • електричні двигуни та генератори;
  • шасі з установленими двигунами та ін.

Крім того, уряд рекомендує НБУ збільшити з 90 до 120 днів граничні строки розрахунків на деякі товари агровиробництва, зокрема пшеницю, жито і т.ін.

Контекст

У жовтні минулого року Пишний в інтерв’ю Forbes заявив, що компанії-експортери не повернули до України близько $8 млрд валютної виручки, тому НБУ готується вжити «адекватні заходи».

У листопаді 2023 року Національний банк встановив на рівні 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту агротоварів, здійснених із 11 листопада. До цього граничні строки були встановлені на рівні 180 днів.

У лютому Пишний анонсував, що НБУ буде рухатися в напрямку валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту.

Із 13 травня повною мірою запрацював черговий пакет пом’якшення валютних обмежень, який НБУ затвердили на початку травня. Преважна більшість норм набрали чинності з 4 травня.

У травні очільник регулятора Андрій Пишний заявив, що отримав низку запитів на суттєве збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях, але поки що не вбачає достатніх підстав для цього.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні